Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Christian Schmidt

Usmjeriti fokus na rješavanje problema zbog kojih odlaze mladi talentirani ljudi

schmidt

Schmidt je predložio da se napori fokusiraju na ekonomsku saradnju s Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu, posebno mlađe generacije, kako bi se prevazišli stari segregacijski narativi

Prevazilaženje političke krize u Bosni i Hercegovini neophodno je kako bi ova zemlja preusmjerila svoj fokus na ozbiljne socioekonomske izazove s kojima se njeni građani suočavaju, a ti izazovi predstavljaju teškoće za sve i podstiču odlazak talentiranih mladih ljudi, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt tokom razgovora u Londonu s britanskom državnom sekretarkom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj Elizabeth Truss, prenosi Anadolu Agency (AA).

Visoki predstavnik je tokom razgovora s državnom sekretarkom Truss rekao da je dugogodišnja podrška Velike Britanije Bosni i Hercegovini i Dejtonskom mirovnom sporazumu nezamjenjiv element u očuvanju mira i da angažman Velike Britanije i dalje ima značajnu ulogu u pogledu ekonomskog oporavka zemlje.

Schmidt je predložio da se napori fokusiraju na ekonomsku saradnju s Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu, posebno mlađe generacije, kako bi se prevazišli stari segregacijski narativi.

Visoki predstavnik je izrazio uvjerenje da će revitaliziran i fokusiran pristup međunarodne zajednice rezultirati time da Bosna i Hercegovina brzo postane “mirna, stabilna država koja je nepovratno na putu evropske integracije”.

Tokom posjete Londonu, Schmidt je također razgovarao s ministricom za Evropu i Amerike Wendy Morton, savjetnikom britanskog premijera za međunarodne poslove i zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Davidom Quarreyem te s ministrom za oružane snage Jamesom Heappeyem.

Pored toga, Schmidt se sastao sa članovima svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu, čiji je cilj jačanje odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.