Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potresni snimci

Rusi bombardovali dječiju bolnicu i porodilište, oglasio se i Zelenskij: Ovo je zvjerstvo!

ukrajina

O napadu se sada oglasio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij

Dječija bolnica u Mariupolju, lučkom gradu na jugu Ukrajine, potpuno je uništena u ruskom bombardiranju, objavilo je gradsko vijeće Mariupolja.

“Ruske okupacijske snage bacile su više bombi na dječju bolnicu. Uništenje je golemo”, objavili su uz snimku devastacije.

Ukrajinski zastupnik u parlamentu Dmitri Gurin rekao je BBC-jevoj novinarki da je u ruskom bombardiranju dječje bolnice i porodilišta ubijeno i ranjeno puno žena.

“To je sve jedan kompleks – porodilište i dječja bolnica. Puno je ubijenih i ranjenih žena. Još ne znamo ništa o djeci i novorođenčadi”, rekao je Gurin.

O napadu se sada oglasio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

Na društvenim je mrežama napisao kako se radi o zvjerstvu te još jednom pozvao svijet na žestoku reakciju i zabranu letova nad Ukrajinom.

“Mariupolj. Direktan udar ruskih vojnika na rodilište. Ljudi pod ruševinama. Djeca pod ruševinama. Ovo je zvjerstvo! Koliko će još svijet biti saučesnik u ignorisanju terora? Odmah zatvorite nebo! Zaustavite ubistva odmah! Vi imate moć. Ali čini se da gubite ljudskost”, napisao je Zelenskij.