Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

30. godišnjica od početka opsade

Na Vijećnici video projekcija “Sarajevske ruže”

vijecnica ruza fena (1)

Dvodnevna manifestacija obilježavanja 30. godine od najduže opsade jednog grada u modernoj historiji počela je danas u Vijećnici otvaranjem izložbe fotografija Paula Lowea

Na eksterijeru objekta sarajevske Vijećice, večeras u 20 sati je upriličena video projekcija ‘Sarajevske ruže’ povodom 30. godišnjice od početka ratne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“Sarajevske ruže” su video projekcija Centra za postkonfliktna istraživanja, s imenima i crtežima djece ubijene tokom četvorogodišnje opsade grada, uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić.

Dvodnevna manifestacija obilježavanja 30. godine od najduže opsade jednog grada u modernoj historiji počela je danas u Vijećnici otvaranjem izložbe fotografija Paula Lowea, britanskog reportera koji je između 1992. i 1996. godine ovjekovječio objektivom mnoge prizore iz mukotrpne svakodnevice stanovnika u opsjednutom i razaranom gradu.

Za sutra u Vijećnici je najavljena međunarodna konferencija “30 godina poslije – Sarajevo”. Brojni učesnici govorit će o opsadi Sarajeva, ratu u Bosni i Hercegovini, procesuiranju ratnih zločina, kulturi sjećanja i otporu kulture u ospjednutom gradu te o budućnosti u miru.