Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zajednička izjava

Zemlje G7 osudile brutalnu rusku agresiju, spremni su dodatno naoružati Ukrajince

ukrajina – buca – hostomel – AA 1

G7 je organizacija sedam najvećih svjetskih naprednih ekonomija, koja dominiraju globalnom trgovinom i međunarodnim finansijskim sistemom

Slike izmučenih tijela, očigledna pogubljenja i izvještaji o seksualnom nasilju pokazuju pravo lice brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine, saopćila je grupa G7.

Ministri vanjskih poslova svake od zemalja G7 (Grupe sedam) objavili su zajedničku izjavu nakon sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, prenosi BBC.

Grupa je rekla da će masakri u gradu Buča i drugim ukrajinskim područjima koja su bila pod ruskom okupacijom biti navedeni kao teška kršenja međunarodnog prava.

Upozorio je Rusiju na bilo kakve daljnje očite zloupotrebe zakona, pozivajući predsjednika Vladimira Putina da dopusti pristup humanitarnim radnicima u zonama sukoba kako bi isporučili pomoć i sigurno evakuirali civile.

Grupa je dodala da je spremna ukrajinskim oružanim snagama dati više novca i vojne opreme za odbranu.

G7 je organizacija sedam najvećih svjetskih naprednih ekonomija, koja dominiraju globalnom trgovinom i međunarodnim finansijskim sistemom. To su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Rusija se pridružila 1998. godine, stvorivši G8, ali je isključena 2014. nakon aneksije Krima.

Porekla je da su njezine snage počinile zločine u Buči.

g7