Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rama u Londonu: Srbija brže napreduje ka EU zbog Rusije

edi rama

Premijer Albanije Edi Rama ocijenio je danas u Londonu da Srbija brže napreduje ka EU zbog Rusije, a njegov srbijanski kolega Aleksandar Vučić uzvratio je na tu ocjenu tokom Investicionog samita EBRD, opaskom da mu nije poznato da je u Albaniji u toku predizborna kampanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Evropska unija je pažljivija prema njima nego prema nama, jer mi nemamo Rusiju. Tako oni drže građane Kosova bez vizne liberalizacije, nama govore da nam ide dobro, ali da moramo još puno za učiniti, dok on (Vučić) odleti u Rusiju i dobije otvaranje pregovora sa EU”, izjavio je Rama kroz osmjeh, prenose iz Ureda odnose s javnošću Vijeća ministara Albanije.

Rama je potom kazao da to “nije kritika, već dobro odigrano” i poručio srbijanskom premijeru da ne mora zbog toga da se pravda.

“U Srbiji je izborna kampanja… Nisam znao da je i u Albaniji počela predizborna kampanja”, odgovorio je Vučić na šta je Rama dodao da “samo podržava srbijanskog premijera u kampanji”.

Kako prenose srbijanski mediji ova kratka polemika uslijedila je nakon što je Vučić, na pitanje iz publike, objašnjavao status odnosa Srbije sa Rusijom, a u okviru politike evrointegracija.

Investicionoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Londonu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pored albanskog i srbijanskog premijera pristustvuju i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Hrvatske Tihomir Orešković, premijer Crne Gore Milo Đukanović, premijer Kosova Isa Mustafa, kao i predstavnici Evropske unije, međunarodnih finansijskih institucija i potencijalni investitori. Cilj konferencije je daljnje poticanje saradnje i ekonomskog razvoja ovog regiona.