Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskršnji prijem kod kardinala Puljića: BiH treba voljeti i izgrađivati (FOTO)

BiH

Uskršnji prijem kod kardinala Puljića

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je na uskrsnom prijemu predstavnicima državne, entitetskih i lokalnih vlasti, vjerskih institucija, te diplomatskog kora poručio da BiH treba voljeti i izgrađivati da bi se svi u njoj osjećali sigurni i kod kuće.

– U tom duhu želim da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje pređe u život – izjavio je Puljić u svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Navodeći da je ovogodišnji Uskrs pao u sjenu presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, ukazao je na potrebu da se u ljudskim dušama dogodi pobjeda nad zlom.

Iako je osuđen čovjek odgovoran za zločine, naglašava da korijeni zločinstva žive u ideologiji, te se ne događa katarza, do koje bi, smatra, trebali dovesti ljudski sudovi.

– Valja mijenjati ovaj mentalitet, koji vlada u politici koja je nadmoćnija: “mi ćemo vama dati”… Nema niko vlasti davati ono što po pravu i naravi pripada, nego vlast mora priznati i provesti”- istakao je Puljić, prenosi Fena.

U tom ozračju, zaključio je da se „pravo na rad ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju”, kao i to da „pravo na vjerski, kulturni i nacionalni identitet ne daje ni stranka ni država nego osigurava ostvarenja tih prava”.

Tokom prijema nije moglo bez tradicionalnog uskršnjeg običaja tucanja jaja. “Snage su odmjerili” i kardinal Puljić i reis Kavazović. Uprkos nespornom iskustvu domaćina, ovaj put pobjedu je odnio reis Kavazović. “Čast domaćina” sačuvao je Dragan Čović u obračunu sa svojim kolegom iz Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem. Neki su prokomentirali, “na svježinu”. Naravno, sve je proteklo u vrlo lijepoj i opuštenoj atmosferi.