Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postavljanjem delegatskih pitanja očela sjednica Doma naroda BiH

BiH

dom naroda bih (9)

Postavljanjem delegatskih pitanja na koja članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju odmah, počela je sjednica Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga utvrđen je dnevni red današnje sjednice na kojoj će delegati razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženom zakonskom izmjenom bi rok trenutnog sistema naplate bio produžen do 30. juna, što znači da bi RTV taksu naplaćivali operateri telekoma do 30. juna 2016. godine.

Delegati bi se trebali izjasniti i o zahtjevu delegatkinje Ljilje Zovko za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda trebao bi se naći i Specijalni izvještaj: “Pristupačnost radnih prostora zakonodavnih organa u BiH licima s invaliditetom“, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o izmjenama Sporazuma između Vijeća ministara Republike Albanije i Vijeća ministara BiH o uzajamnim putovanjima državljana.

Sa ranije predviđenog dnevnog reda, na zahtjev Ustavnopravne komisije, skinut je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je predložio delegat Mario Karamatić.