Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hypo grupa: Orijentirani smo isključivo na tržišta i klijente u ovoj regiji

kissing – pasic

Hypo grupa jedna je od najvećih bankarskih grupacija koje posluju u regiji jugoistočne Evrope. Od sredine 2015. godine Grupacija se nalazi u vlasništvu američkog investicionog fonda Advent International te EBRD-a. Od tada prolazi kroz opsežan proces reorganizacije koji ulazi u završnu fazu.

O trenutnom položaju Grupacije i njenim planovima za budućnost u cijeloj regiji, a naročito BiH, prvi čovjek Hypo grupe Ulrichom Kissingom, te nova predsjednica Uprave Hypo banke u FBiH Sanela Pašić, koja posjeduje višegodišnje bogato iskustvo u finansijskom sektoru radeći za nekoliko međunarodnih finansijskih institucija u BiH govorili su za Dnevni avaz.

Gospodine Kissing, nakon skoro godinu od preuzimanja dužnosti na čelu Hypo grupe, koliko ste blizu okončanja procesa restrukturiranja i kakav je trenutno položaj Hypo grupe na tržištu?

– Veliki je posao urađen u ovom periodu. Proveli smo internu reorganizaciju, očistili bilancu, identificirali dijelove poslovanja koje možemo poboljšati i postavili stabilne temelje budućeg poslovanja sa snažnom kapitalnom osnovom. Tako da se sada Hypo može koncentrirati na razvoj poslovanja, povećanje baze klijenata, ali prije svega kako biti bolji partner svojim klijentima. Vraćamo se na tržište i želimo u svim regijama u kojima poslujemo biti prepoznati kao banka koja je snažno usmjerena na klijente i njihove potrebe. Mi smo jedina finansijska grupa u cijeloj regiji koja je orijentirana isključivo na ovo tržište. To je naša velika prednost, ali i prednost onih koji posluju s nama. Naš položaj prije svega određuje ta činjenica i stoga sam uvjeren kako smo na putu da postanemo najbolji izbor i snažan, posvećen partner kojeg bi svaki klijent poželio.

Šta će biti fokus Vašeg poslovanja u BiH?

– Svakodnevno radimo na pojednostavljenju, ubrzanju i povećanju učinkovitosti procesa u banci. Međutim, prvobitni cilj nam je svakako što je moguće više približiti se klijentima i prilagoditi se njihovim potrebama. Da bismo ostvarili taj cilj i klijentima na jednostavan i izravan način ponudili sve potrebne usluge, prvo moramo revidirati postojeće procese i prilagoditi kapacitete. Naglašavam da je Hypo jedina finansijska grupa orijentirana isključivo na tržišta i klijente u ovoj regiji, a banke u Bosni i Hercegovini su bitan dio cijele grupe. To smatramo jasnom prednošću nas kao banke u odnosu na konkurenciju, kao i jasnom prednošću za klijente koji posluju s nama.

Posebna pažnja bit će posvećena segmentu poslovanja s građanstvom i malim i srednjim preduzećima, u kojem u nekoliko sljedećih godina planiramo ostvariti natprosječan rast, dok ćemo u isto vrijeme nastaviti biti i snažan partner pravnim licima. Želimo podstaći razvoj cijele regije, pa tako i BiH, jer smo uvjereni da potencijal za to itekako postoji. Naši novi vlasnici, njihova snaga i vizija izuzetan su temelj da te planove i ostvarimo, jer pružaju odličnu perspektivu kako za nas tako i za naše klijente. Naša strategija poslovanja bit će usmjerena na pojednostavljenje procesa, razvoj portfelja naših proizvoda te pružanje kvalitetnih i praktičnih finansijskih usluga našim klijentima.

Gospođo Pašić, jesu li ovi ambiciozni planovi bili ključni motiv da prihvatite poziciju predsjednice Uprave HAAB Mostar?

– Smatram da se svaka osoba konstantno treba razvijati i prihvatati nove izazove, nove odgovornosti, ali i promjene. Imajući to u vidu i svjesna koliki će izazov biti nova funkcija, donijeti takvu odluku uopće nije bilo teško.

U Hypo banku dolazim u najdinamičnijem trenutku za cijelu grupaciju, ne samo za banku u BiH već u cijeloj regiji. Kao što ste upoznati, bivši Hypo International je prije reprivatizacije razdvojen na takozvanu “lošu banku” – sada HETA Asset Resolution, koja je ostala u vlasništvu Republike Austrije, i operativni, zdravi dio – Hypo Group Alpe Adria AG, koju su kupili Advent International i EBRD. Pred nama je proces rebrendinga i repozicioniranja na tržištu, i jedina smo grupacija koja trenutno prolazi kroz tako velike promjene. Očekuje nas, stoga, intenzivan rad na povećanju kako kvaliteta banke tako i kvantiteta usluga i broja klijenata. Smatram da je Hypo banka u BiH trenutno u poziciji da snažno razvije svoje poslovanje te pruži značajnu potporu našoj ekonomiji i klijentima. Planiramo ostati univerzalna banka koja servisira sve segmente klijenata. Vidim nas kao banku koja treba biti fokusirana na osnovne bankarske usluge koje će biti najkvalitetnije i kao banku koja odgovara očekivanjima realne ekonomije – banku koja teži održivim obećanjima i jednostavnim i direktnim rješenjima u radu s našim klijentima.

Jedan od najvećih izazova za Hypo grupu, kako u BiH tako i regiji, jeste rješavanje pitanja kredita s valutnom klauzulom u CHF? Vjerujete li, gospođo Pašić, da će ovo pitanje u bližoj budućnosti biti riješeno?

– Hypo banke u BiH trenutno imaju oko 5.100 klijenata s ovim kreditima. Banke su godinama posvećene rješavanju ovog pitanja i u proteklim godinama smo nudili niz olakšica za naše klijente i značajan broj njih je to prihvatio. Nedavno smo ponudili novi paket olakšica koji podrazumijeva konverziju kredita u KM po tečaju na dan konverzije, otpis 30 posto ukupnog duga i fiksnu kamatu od 5,99 posto na novi kredit, pri čemu će banka snositi sve troškove prijenosa, te daljnje produženje roka dospijeća do 100 posto preostalog roka. Za 25 posto socijalno najugroženijih klijenata, dakle onih s najmanjim primanjima, nudimo otpis 50 posto ukupnog duga. Naša dobrovoljna ponuda predstavlja fer i dugoročno rješenje koje neće ni na koji način ugroziti lokalni bankarski sistem niti državnu ekonomiju, ali će ublažiti finansijske poteškoće s kojima se klijenti susreću. Činjenica da je već gotovo 1.200 klijenata u vrlo kratkom roku izrazilo spremnost da prihvati ovu ponudu, iako mi planiramo početi s konverzijom 18. aprila, potvrđuje kako su naši građani u njoj prepoznali kvalitetno rješenje. Dakle, vjerujem da smo na dobrom putu da ovo pitanje riješimo i našim klijentima ponudimo značajno finansijsko rasterećenje.

Gospodine Kissing, u kojoj fazi se nalazi proces rebrendinga i hoće li naziv Hypo grupe otići u prošlost?

– Da, rebrending banke i cijele grupe jedan je od glavnih projekata za ovu godinu. Tu se ne radi samo o promjeni imena i loga banke, nego i o još jednom jasnom pokazatelju naših nastojanja da promijenimo Banku nabolje i fokusiramo se na kvalitetne finansijske usluge koje ćemo ponuditi građanima i pravnim licima. Naš fokus je promjena cijelog koncepta poslovanja u skladu s najboljim međunarodnim standardima.

Gospodine Kissing, kako komentirate zakone o konverziji kredita s valutnom klauzulom u CHF koji su predloženi u FBiH i RS i zašto se protivite njihovom usvajanju?

– Nemamo ništa protiv iznalaženja održivog rješenja za naše klijente. Dapače, zato smo i samostalno ponudili rješenje za koje vjerujemo da je u interesu naših klijenata. Mi se protivimo pravno upitnom zakonu s retroaktivnom primjenom koji bi mogao imati ozbiljne i izuzetno štetne posljedice za privredu BiH i cijelo društvo. Nacrti zakona koji su predloženi ne samo da su suprotni osnovnim načelima tržišno orijentiranog društva već i načelima funkcioniranja pravne države i narušavaju pravnu sigurnost i tjeraju potencijalne investitore. To su uostalom istakli i predstavnici EBRD-a i MMF-a u BiH te vlade oba bh. entiteta. Ponuda s kojom je prema svojim klijentima istupila Hypo grupa neće ugroziti bankarski sektor niti nacionalnu ekonomiju, a istovremeno će značajno olakšati finansijsku situaciju našim klijentima.