Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmed Đedović: Priča temelj dobrog književnog teksta

Mehmed_Djedovic

– U okviru književnog programa ovogodišnjeg Festivala “Barski ljetopis” koji se tradicionalno održava u Baru (Crna Gora), bit će upriličena autorska večer posvećena bh. stvaraocu za djecu i odrasle Mehmedu Đedoviću. Razgovor s bh. piscem Mehmedom Đedovićem, na platou ispred dvorca kralja Nikole, vodit će novinar radija Podgorica Mirsad Rastoder.

Đedović je dobitnik niza nagrada za književni rad, a laureat je i Književne nagrade “Skender Kulenović”, koju je prošle godine dobio za roman “Legionar”. Radi se o knjizi koja pokriva period od Prvog svjetskog rata, preko međuratnog razdoblja i Drugog svjetskog rata sve do poslijeratnog razdoblja i našeg doba.

Na autorskoj večeri razgovarat će se o tom nagrađenom romanu, ali i o tome kako i na koji način pisac stvara u današnja vremena koja, kako je kazao, nisu naklonjena ni piscu ni knjizi.

– Ne može se izbjeći ni priča o današnjem vremenu i piscima u njemu – kaže Đedović.

Za sebe kaže da je prozni pisac koji iznad svega poštuje rad a ne krije ni zadovoljstvo zbog nagrada koje je dosad dobio, kaže da su bitne jer skreću pažnju na knjigu i pisca.

– Nastup na Ljetopisu meni je značajan jer govori da Crnogorci prate šta se događa u okruženju, poznaju pisce i njihove knjige, kao i to da sam na neki način čitan pisac tamo – prokomentirao je za Fenu Đedović.

Jedan je od onih pisaca koji pišu i ne pojavljuju se mnogo u medijima, ali je svaka njegova knjiga zapažena i čitana. Autor je nekoliko knjiga priča te će razgovor na autorskoj večeri u Baru, sasvim sigurno, dotaći i taj zanimljivi segment u radu toga pisca koji tvrdi da je priča temelj dobrog književnog teksta.

Đedović knjige piše dugo i strpljivo, gradi priču kao tvrđavu i uspijeva to uraditi na nivou velikih pisaca današnjice. Njegovi tekstovi su prevođeni, nagrađivani i uvršteni u udžbenike. Očekivati je da će taj pisac i u Baru imati šta reći, kao i to da će njegove riječi publika s pažnjom slušati.

Znajući da je Rastoder novinar koji umije napraviti ugodan ambijent a razgovor s piscem zanimljivim i interesantnim, očekivati je da će i taj s Đedovićem biti takav jer razloga za to ima dosta.

Mehmed Đedović (1971.) piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove, a uspješno piše za djecu i odrasle. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima, prevođen na albanski, makedonski, francuski, engleski i njemački. Član je Društva pisaca BiH. Živi kao slobodni umjetnik.

Autor je knjiga pripovijedaka “Tragovi”, “Osluškivanje”, “Kad se Bulbul vratio”, “Čaj od nane”, romana “Sjena kurjaka”, “Vodi je da teče”, “Onaj kojeg nema”, “Ćopak vodoravno”, knjiga poezije “Svjetlo lampe”, “Nešto se čudno događa”, knjiga za djecu “Ime mi je Pahulja”, “Priče iz velike šume” i druge. Urednik je i recenzent brojnih knjiga.

Autorska večer Mehmeda Đedovića najavljena je za 10. august na 29. Barskom ljetopisu, koji je jedan od najstarijih ljetnih festivala na tom području. Na pozornicama od Dvorca kralja Nikole do Starog grada Bara tokom te manifestacije kulture, od sredine jula do kraja augusta, u književnom, pozorišnom, filmskom, muzičkom i likovnom segmentu, sudjeluju umjetnici iz država regije i Evrope.