Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na centralnom istanbulskom trgu, Taksimu, okupilo se hiljade građana

Na Taksimu hiljade Turaka

Veliki broj građana odazvao se pozivu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i okupio se na centralnom istanbulskom trgu Taksim, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni građani na Taksimu su nosili različite transparente, svjetiljke i zastave Republike Turske. Na transparentima je između ostalog pisalo “Narod korača za demokratiju”, “Zvijezda demokratije”.

U isto vrijeme, na hiljade građana okupilo se i na mostu preko Bosfora, a širom grada su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Hiljade građana Istabula odlučilo je nastaviti “dežuranje za demokratiju” što je počelo nakon pokušaja državnog udara koji su 15. i 16. jula izveli vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY.

Zamjenik predsjednika i glasnogovornik Partije pravde i razvoja (AK Parti) Yasin Aktay je kazao kako je potpredsjednik SAD-a Joe Biden telefonom nazvao premijera Turske Binalija Yildirima kojem je kazao:

“Određeni dosjei iz pravne dokumentacije koja je stigla iz Turske u vezi s izručenjem Gulena bit će pažljivo razmatreni te će u najkraćem roku biti poduzete potrebne mjere”, rekao je Aktay.

“Privedeno je 10.410 osoba. Među njima se nalazi 287 policajaca, 7.423 vojnika, 2.014 sudaca i tužilaca i 686 civila”, kazao je Yasin Aktay.

Glavno republičko tužilaštvo u Ankari nakon pokušaja državnog udara oficira pučista odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokrenulo je istragu protiv 300 suspendovanih uposlenika državne radio televizije TRT i 29 uposlenika turskog Vrhovng vijeća za radio i televiziju (RTUK).