Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Observer: U evropskom kampu za izbjeglice bande siluju djevojčice

izbjeglicki kamp

U službenom europskom kampu za izbjeglice kod Thessalonikija (Solun) u Grčkoj dogodio se cijeli niz seksualnih zlostavljanja, piše Observer. Neke od zlostavljanih izbjeglica imaju tek sedam godina.

Prema informacijama koje je dobio Observer, rizik od seksualnog napada toliki je da većina žena strahuje od odlaska u sanitarne čvorove.

U kampu smještenom u bivšoj tvornici Softex navodno djeluju bande koje siluju djevojčice. Jedna od porodica iz Sirije tražila je premještaj izvan kampa nakon što je i njihova kćer napadnuta.

“Jedan muškarac pozvao je njihovu sedmogodišnju kćer da dođe u njegov šator igrati igrice na mobitelu nakon čega je šator zatvorio. Djevojčica se vratila s modricama na rukama i vratu, a kasnije je priznala da je bila seksualno napadnuta. To dijete je psihički oštećeno do kraja života”, rekao je volonter iz kampa koji je želio ostati anoniman, prenosi Index.hr.

Pojedine obitelji toliko su u strahu da razmišljaju da se vrate tako odakle su i pobjegli. Međunarodni Crveni križ kaže kako je zabilježen porast seksualnog zlostavljanja u grčkim izbjegličkim kampovima te da je o svemu upozorena grčka vlada.

“To je vrlo teško za preživjeti, posebno maloljetnicama koje su tamo bez pratnje. Navečer nigdje nećete vidjeti djecu jer se skrivaju po šatorima, a žene kažu da ni na WC ne mogu same”, rekla je Anna Chiara Nava iz organizacije Liječnici bez granica.