Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najradosniji pravoslavni praznik Božić dočekan u selu Božići kod Prijedora

bozic prijedor

U ranu zoru na Božić se iz svih pravoslavnih hramova čuju zvona, a u svečanoj odjeći se odlazi na Božićnu liturgiju. Prvi dan pravoslavnog Božića se provodi u kući, u krugu porodice, a preostala dva dana su namijenjena odlasku u goste. U rano jutro na Božić prvi domaćinima dolazi položajnik. Tako je bilo i u selu Božići, kod Prijedora.

Kod domaćina Milorada Stojnića prvi je na kućni prag došao položajnik ili položnik Ognjen Stojnić. To je po pravoslavnim običajima prijatelj kuće koji treba da kući i ukućanima obezbjedi zdravlje i sreću. Simbolički položajnik predstavlja tri mudraca koji su pratili zvijezdu sa Istoka i koji su Hrista na rođenju darovali tamjanom, zlatom i mirisom. Ognjen je dočekan sa miloštama, a domaćica ga je posula žitom. Položajnik je domaćinu i ukućanima poželio sreću i izrecitovao zdravicu.

„Vazda se veselio, nikom loše ne želio. Sinove ženio, kćeri udavao, blaga prodavao, živ i zdrav bio, s ljudima pio. Srećno ti bilo kućno šljeme, rodilo ti svako sjeme. Sreća te zaklonila od nevremena, rđavih žena, lošega puta, čovjeka ljuta, lošeg glasa, ljutih pasa, nabujalih voda i drugih nezgoda. Da si ti živ i mi s tobom“, odrecitovao je domaćinu položajnik Ognjen.

Običaj nalaže da položajnik nakon ulaska u domaćinsku kuću prodžara vatru u peći i izgovara riječi: „Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica, toliko parica“.

Nakon toga sjeda na noge domaćici i ako bude miran to znači da će te godine biti mnogo pilića ispod kvočke.

– Božićni običaji –

Domaćin Milorad Stojnić ističe da je božićna pečenica pripremljena na Tucindan, 5. januara kako to nalažu običaji.

„Pečenica se pekla na Badnji dan, uoči Božića, a to je i najstrožiji dan posta. Djeca su uveče „pijukala“ i u slami tražila novčiće i slatkiše, te orahe i lješnjake. Uveče se naložio i badnjak, koji je usječen u šumi u ranu zoru. Nakon božićne liturgije u crkvi i dolaska položajnika običaj je nazdraviti sa ukućanima, a potom i prelomiti pogaču česnicu, u kojoj je skriven novčić”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Stojnić.

Vjeruje se da će onaj ko dobije dio česnice u kojoj je novčić cijele godine biti srećan, te da će mu godina biti rodna i berićetna. Nakon lomljenja pogače slijedi prvi mrsni obrok nakon posta. Domaćica Danica Škorić je pripremila za Božić razne đakonije.

„Pripremala sam naša tradicionalna jela, prije svega cicvaru. Svi su se ogledali u cicvari, a ko se nije vidio na njenoj površini kažu da te godine neće imati sreće. Na trpezi se našla domaća pita, pečeno pile, pečenica, kolači”, priča Škorićeva.

– Stari pravoslavni običaji –

Domaćini su po starom pravoslavnom običaju krckali orahe, a onaj ko je našao zdravo jezgro oraha po narodnom vjerovanju će tokom cijele godine biti zdrav i obrnuto. Običaji takođe kažu da ako na Badnji dan bude oblačno-biće rodna godina. Ako na Božić padne kiša, sve što se posadi i posije će se primiti i godina će biti rodna. U selu Božići domaćini na božićno jutro započinju mnogo poslova. Kažu, valja se. Tako će domaćini i domaćinstvo biti napredni i bogati tokom cijele godine. Svi pravoslavni vjernici se tokom Božića pozdravljaju i otpozdravljaju sa hrišćanskim pozdravom „Mir Božiji“-„Hristos se rodi“.