Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo uklanjanje pasa lutalica sa zeničkih ulica

Ilustracija
Ilustracija

Gradska uprava Zenice osigurala je uslove komunalnom preduzeću “Alba” Zenica da vrši stalne poslove uklanjanja napuštenih i pasa lutalica s gradskih ulica i naselja.

Tokom protekle sedmice ekipe preduzeća “Alba” počele su izvršavati preuzete obaveze, u okviru kojih će u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja i drugim zakonskim uvjetima pokrenuti stalni higijenski servis i napuštene životinje smještati u novoizgrađeno sklonište za životinje.

Nakon pokretanja aktivnosti “Alba“ je u azil za pse smjestila oko 50 pasa lutalica, a uklanjanje pasa će se vršiti svakodnevno po predviđenom planu. U prvim akcijama psi su sklanjani iz gradskih naselja Odmut, Crkvice, Radakovo i Blatuša, a uskoro bi trebalo da se sklone napušteni psi koji se kreću u blizini javnih ustanova, prije svega u krugu Kantonalne bolnice Zenica, te školskih objekata i obdaništa.

Iz novoformirane službe “Albe” Zenice uputili su apel sugrađanima, koji su vlasnici pasa, da “svoje ljubimce adekvatno označe da bi se razlikovali od pasa- lutalica”.

Prve reakcije građana Zenice oko aktivnosti koje se provode na sklanjanju pasa lutalica u novootvoreni azil su izuzetno pozitivne.

Zaposlenici preduzeća “Alba” zahvaljuju građanima na pomoći i pozitivnim reakcijama, te najavljuju aktiviranje direktne telefonske linije da bi građani mogli prijavljivati slučajeve agresivnih ili bolesnih napuštenih i pasa-lutalica.