Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milović-Halilović za Fokus.ba: Strategije u 4 oblasti pomoći će BiH da krene naprijed

Jamila Milovic-Halilovic

Bosna i Hercegovina je bila uvjerljiva na svom reformskom putu ka EU, ali preostaju mnoga otvorena pitanja, izjavila je za Fokus.ba glasnogovornica Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, Jamila Milović-Halilović.

Ona je dodala da će za razvoj BiH u narednom periodu veoma važno biti usvajanje pojedinih strateških dokumenata i to u četiri oblasti.

“Strategije za cijelu zemlju u oblasti poljoprivrede, energije i okoliša, kao i za upravljanje javnim finansijama, koje tek treba da se usvoje, će pomoći ovoj zemlji da krene naprijed. Također je potrebno ojačati nezavisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ove, i ostale, reforme će koristiti Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima kroz stvaranje novih prilika i perspektiva za bolju budućnost”, kazala je Milović-Halilović za Fokus.ba.

Podsjetila je da je Izvještaj o BiH za 2016. godinu istakao kao pozitivne korake napredak u provedbi Reformske agende, usvajanje mehanizma koordinacije i zaključenje pregovora o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Osim toga, napredak je postignut i usvajanjem Okvirne strategije za transport, objavljivanjem rezultata popisa iz 2013. godine, i usklađivanjem Zakona o zabrani diskriminacije sa pravnom stečevinom EU (acquis)”, rekla je Milović-Halilović.

Pozvala je sve predstavnike vlasti da se usredotoče na reforme koje su neophodne da bi se nosili sa ekonomskim i socijalnim izazovima u zemlji.

“Kao temelj imamo dobar napredak, i treba nastaviti provedbu Reformske agende sa punom odlučnošću. Vlasti sada treba da se aktivno uključe na svim nivoima kako bi se osiguralo da proces dobivanja Mišljenja teče glatko. S obzirom na izazovnu prirodu ovog procesa, to će biti ključni test funkcionalnosti mehanizma koordinacije o pitanjima EU”, zaključila je Milović-Halilović.