Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Android uskoro prestiže Windows

BlueStack

StatCounter objavio je zanimljive podatke vezane uz operativni sistem uređaja preko kojih idemo na internet. Naime za navedenu radnju sve više koristimo uređaje sa Androidom, a sve manje uređaje s Windowsima.

Podaci se odnose na petogodišnje razdoblje od februara 2012. pa sve do februara ove, 2017. godine. Prije pet godina apsolutni “kralj” surfovanja bio je Windows OS (82%), kojemu je 2012. započeo trend laganog opadanja, a koji traje i danas.

S druge strane medalje, nalazi se Android OS, koji se za pristup internetu 2012. godine koristio tek u 2,2% slučajeva. Popularizacijom telefona i tableta sve manje imamo potrebe sjedati ispred laptop ili desktop računara kada želimo da provjerimo nešto na internetu, sve to možemo i na telefonu, u hodu.

Zahvaljujući tome, udio pretraživanja interneta preko Windowsa se do februara 2017. godine smanjio na 38,6%, dok se do istog razdoblja udio Androida povećao na 37,4%. Ako se ovakav trend nastavi i dalje, već sljedeće godine bi Android mogao i da prestigne Windows.