Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Fotografije bez emocija” u Novom hramu

Erol Colakovic Sehic

Sarajevski fotograf, režiser i snimatelj Erol Čolaković Šehić otvoriće u utorak, 14. marta u 20h, u galeriji Novi hram u Sarajevu, izložbu pod nazivom “Fotografije bez emocija”, koja se održava u okviru festivala Sarajevska zima 2017.

Fotografije koje će biti predstavljene na izložbi nastajale su u periodu od 2013 do 2016, s tim da je ciklus „Let iznad romanijskog gnijezda,Sokolac – Dejton nastao 1988 godine.Tematski izlozba je sastavljena od nekoliko zasebnih cjelina no glavnom temom je socio-politicko okruzenje i autrove refleksije na ternutna stanja ne samo u nasem drustvu.

Kao svojevrstan bjeg od sumorne realnosti Colakovic nudi ciklus Valle Verzaska – Ticino,Svicarska de postajuci svojvrsnim notarom ljepota,detalja i svekolikog umjeca nevjerovatne likovnosti koje samo jedna rijeka,kamen i svjetlo mogu da cine…

Tom prilikom će zajedno sa umjetnikom Peterom Grimanijem održati i performans pod nazivom “Gola istina”.

O svom radu Čolaković kaže: “Jedna od mojih ključnih tema je žena, i njen položaj u savremenom društvu. To je evidentno na svakom koraku, kako kroz fotografije tako i kroz knjigu Dvojnost koja je prošle godine izašla u izdanju Buybooka iz Sarajeva. Sopstvena životna i estetska iskustva sa ženama ja sam pretočio u svoje fotografije, tekstove i filmove. Tema žene čak je u nekim vremenima preovladala i moju možda najveću strast, alpinizam i planinu”.

„Ovom postavkom ja se neudaljavam od teme po kojoj sam na neki nacin posta prepoznatljiv,jer ova postavka je dio velike cjeline koja nazalost zbog administrativnih,birokratskih i inih razloga realizirana u svom potpunom kapacitetu kao projekt koji je svoj veliki uspjeh imao u maju prosle godine u Velikom Sredistu i Gerasimus muzeu u Srbiji“

„No uz podrsku Ambasade Kraljevine Španije, Grada Sarajeva ja se iskreno nadam da cu tokom ove godine ipak uspjeti prestaviti regionalno vrijedan projekt u kojem su ukljuceni moji prijatelji i umjtnici iz cijele EX YU…“

U sklopu otvaranja kao artefakt autorovog politickog stava bice postavljen tekst „Bosnia esperansa de Europa“ nastao januara 1994 u Barceloni,a performans „Gola istina“ sastoji se i od video rada Petra Grimania i art-filma SANTA.

Čolaković je rođen u Sarajevu 1956. a diplomirao na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu. Kao stipendista jugoslovenskog fonda “Moša Pijade” imao je specijalizaciju i usavršavanje na BBC, Kraljevskoj Art Akademiji, Pinewood Studio i Londonskom Film Festivalu.

Član je Asocijacije Umjetničke Fotografije u Bosni i Hercegovini (AUF BiH), Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, i Udruženja likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti, te ima zvanje Kandidata Majstora umjetničke fotografije.

Kao snimatelj i autor radio je na TV Sarajevu i TV Beogradu, a sarađivao je sa WDR iz Njemačke, finskom TV, TV Catalunya, BBC, TVE Španija…

Idejni je tvorac i osnivač Eruropean Film Centre u Barceloni gdje je radio kao Profesor, direktor i izvršni producent.

Dobitnik je niza nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja. Trenutno živi i radi u Ženevi, Švajcarska.