Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijedić: Put Sarajevo – Beograd ne smije zaobići Tuzlanski kanton

bijedic helez

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Enver Bijedić inicirao je da se Predstavnički dom Federalnog parlamenta založi za to da buduća putna komunikacija Sarajevo – Beograd nipošto ne zaobiđe Tuzlanski kanton u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Edin Mušić rekao je za Fenu da će se Predstavnički dom o Bijedićevoj inicijativi izjasniti na sjednici 21. marta.

Bijedić obrazlaže, naime, kako ima indicija da bi navedena trasa autoputa Sarajevo – Beograd trebalo da ide preko Višegrada, a u tom slučaju bi dio kroz Bosnu i Hercegovinu gotovo cijelom dužinom prolazio kroz Republiku Srpsku, a kroz Federaciji BiH neznatnim tokom. Najvećim dijelom bi išao kroz Srbiju.

Ovaj poslanik predlaže da Predstavnički dom inicira da se kod planiranja uzme u obzir idejno rješenje koje već postoji, a podrazumijeva prolazak regionalnog puta kroz Tuzlanski kanton i priključivanje na Koridor 5-C kod Žepča.

– Rješenje koje predlažem i stavljam svoje kapacitete na raspolaganje kod njegove provedbe, tretiralo bi trasu autoputa Sarajevo – Beograd kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu i na taj način bi korist od ovog autoputa bila višestruka.

Smatram da je potpuno pogrešno da se kod izgradnje regionalnog autoputa zaobiđe jedan dio BiH jer takav projekt i njegova svrha trebali bi da budu od krucijalnog značaja za građane BiH. Posebno se to odnosi na zaobilaženje Tuzlanskog kantona – naveo je Bijedić.

Nonsens je da tako važan infrastrukturni projekat zaobiđe najmnogoljudniju regiju u BiH, zaključuje Enver Bijedić.

Kod provedbe idejnog rješenja izgradnje puta, trasa koju on zagovara izgladala bi ovako: Sarajevo – Žepče – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Beograd.