Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva velikana Lige prvaka ne mogu jedan bez drugog

robben ramos

Te 2013. godine u Münchenu su se spremale velike stvari. Doveden je jedan od najuspješnijih trenera u zadnjih deset godina, da nastavi tamo gdje je stao Jupp Heynckes. Pep Guardiola trebao je biti čovjek koji će donositi naslove. Ne one u Bundesligi. Taj je Bayern ponovno osvojio nakon Borussijine mini-dominacije i već ih je imao 23. Tražili su se evropski trofeji i to njih jako puno.

Sve je išlo po planu. Šetnja grupom i 15 bodova iz šest utakmica, pa pobjeda protiv starog, dobrog Arsenala u osmini finala. Nije bilo pretjerano neizvjesno ni protiv Manchester Uniteda i na red je došlo polufinale protiv Reala.

“Ako to dobiju, bit će prvaci”, govorili su svi. Real je u osmini finala poderao Schalke ukupno 9-2 i onda se tresao u Dortmundu nakon što je prvu četvrtfinalnu utakmicu dobio 3:0. I tko zna bi li bio u polufinalu da je Henrikh Mkhitaryan, umjesto u stativu, loptu poslao u prazan gol u 70. minuti. No, Ronaldo i društvo su se izvukli i na red je došao finale prije finala protiv Reala.

Otvarale su se historijske knjige da se iskopa kad je netko Bayernu zadnji put utrpao četiri komada u Münchenu. Real je s ukupnih 5:0 otišao u finale i na kraju osvojio “La Decimu”.

Xabi Alonso te večeri nosi je Realov dres, Toni Kroos bio je u Bayernu, a Carlo Ancelotti vodio je Real. Kad se 18. aprila sastanu u četvrtfinalu ovogodišnje Lige prvaka, sva trojica bit će na suprotnim stranama.

Nijedna dva kluba u historiji Lige prvaka nisu međusobno igrali toliko puta kao Bayern i Real. Bavarci su dobili osam, Španjolci sedam, a samo jedna utakmica završila je neriješeno.

Nijedna dva aktera europskog nogometa kroz karijere vjerojatno nisu toliko povezani oko završnica Lige prvaka, Reala i Bayerna kao Xabi Alonso i Carlo Ancelotti.

Carlo Ancelotti bio je 2005. godine trener Milana u “onom” istanbulskom finalu. Sve znate. Milan je vodio 3:0 na poluvremenu da bi Liverpool u deset minuta drugog poluvremena izjednačio, a gol za 3:3 zabio je upravo Alonso.

“Joj, što mi je drago da sam imao priliku protiv Carla osvojiti taj trofej”, rekao je nedavno Alonso nakon što je objavio da će na kraju ove sezone završiti karijeru.

“Zna on jako dobro da je to moj trofej”, odgovorio mu je na press konferenciji dobro raspoloženi Ancelotti.

Uzvratio mu je Ancelotti dvije godine kasnije u Atini. Milan je vodio 2:0 golovima Inzaghija, ali ovaj put nije ispustio veliku prednost. Tresao se Carlo kad je Kuyt u 89. minuti smanjio na 2:1, no tako je i završilo.

Dvije godine kasnije Ancelottijeva Milana nije bilo u Ligi prvaka, ali je Alonso u osmini finala sredio Real. Nakon senzacionalne pobjede 1:0 u Madridu, Liverpool je u uzvratu slavio 4:0, a Alonso, Gerrard i Javi Mascherano su pojeli Realovu veznu liniju.

Došla je i 2014. godina, a stari znanci Alonso i Ancelotti ovaj put su se našli na istoj strani. U tom istom Realu s kojim su otišli do kraja i ostvarili “La Decimu”. Nakon te sezone Toni Kroos je otišao iz Bayerna u Real, a Alonso iz Reala u Bayern.

Sudbina je htjela da Alonso u sezoni u kojoj završava karijeru još jednom bude u igri s Realom. Ovaj put na suprotnoj strani, ali na istoj sa starim znancem, Ancelottijem.

Carletto i Xabi zajedno, zadnji put.