Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bin Laden tražio od muslimana da se posvete napadima na SAD

bin-laden

Osama bin Laden je iz svog uporišta u Pakistanu tražio od svojih pristalica da ostanu posvećeni napadima na SAD, umjesto da se bave sukobima među muslimanima, pokazuju dokumenti sa kojih je danas skinuta oznaka povjerljivosti.

Dokumenti koje su zaplijenili američki specijalci u akciji u kojoj su ubili vođu Al-Qaide razjašnjavaju Bin Ladenove stavove, njegovu taktiku i uznemirenost povodom špijunskog djelovanja SAD.

Ovi podaci otkrivaju i da je vođa Al-Qaide poklanjao veliku pažnju medijskom imidžu svoje organizacije.

“Treba se fokusirati na ubijanje i borbu protiv američkog naroda i njegovih predstavnika”, napisao je Bin Laden u jednom dokumentu.

Ovo pismo je jedno od nekoliko hiljada koje su američke “foke” pronašle u Bin Ladenovom skrovištu u pakistanskom gradu Abotabadu 2011. godine.

Američke obavještajne službe sada su skinule oznaku povjerljivosti sa više od 100 dokumenata iz Bin Ladenove arhive, nakon što su to zatražili advokati i poslije iznošenja optužbi da Centralna obavještajna agencija /CIA/ krije taj materijal, prenio je AFP.

Dokumenti su objavljeni nakon što je američki novinar Seymour Hersh iznio tvrdnju da je lažna zvanična verzija Washingtona o lovu na Bin Ladena i da je lažna priča o akciji u kojoj je ubijen vođa Al-Qaide.

Portparol CIA-e Ryan Trapani rekao je da je skidanje oznake povjerljivosti sa ovog materijala odavno planirano i da to nije odgovor na Hershove tvrdnje.