Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elvedinove lubenice poznate i van granica BiH

edo1111

U mjestu Grabovac, u blizini Velike Kladuše već dugi niz godina proizvodi se jedna od najboljih lubenica na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Proizvođač ovog već prepoznatljivog proizvoda jeste porodica Čuturić, tačnije Mehmed i Emina te njihov sin Elvedin.

Elvedin je nastavio porodičnu tradiciju te danas i sam uzgaja domaću lubenicu na površini od sedam dunuma. Ovog ljeta očekuje prinos od 40 tona.

„Uzgojem domaće lubenice se bavim već više godina, a sve znanje o istom sam naučio od svojih roditelja koji su svoju prvu plantažu lubenice zasadili davne 1989. godine. Prve ovogodišnje lubenice očekujemo već za desetak dana. Zahvaljujući velikoj kvaliteti, naše lubenice su već postale prepoznatljive na području velikokladuške općine pa čak i dalje. Svoje proizvode plasiramo uglavnom na tržište Unsko-sanskog kantona, a budući da lubenice dospijevaju u vrijeme godišnjih odmora, dosta naših kupaca dolazi i iz inozemstva tako da su „Čutine lubenice“ poznate i van granica države.

To nam samo daje dodatni poticaj u razvijanju ove proizvodnje i plasiranju najboljih mogućih proizvoda na tržište. Smatram da je razvoj same naše države usko povezan s razvojem poljoprivrede te da je samo potreban rad, trud i zalaganje, kazao je Elvedin Čuturić.