Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kineske vlasti zbog bizarnog razloga zabranile Winnieja Pooha

Winnie the Pooh

Slike legendarnog medvjedića Winnieja Pooha zabranjene su na svim kineskim društvenim medijima. Razlog je poprilično bizaran – uspoređuje ga se s predsjednikom države Xiom Jinpingom.

Vlasti nisu dale nikakvo objašnjenje za zabranu, ali medvjed s “vrlo malo mozga” u prošlosti je bio uspoređivan s kineskim predsjednikom Jinpingom, a zabrana stupa na snagu netom prije održavanja 19. Kongresa kineske komunističke partije.

Ukoliko na društvenim mrežama u Kini u pretraživač upišete ime simpatičnog medvjedića Pooha, pojavit će vam se poruka da je “sadržaj nezakonit”. S njihove popularne mreže za dopisivanje WeChat uklonjene su fotografije Winnieja.

Prve usporedbe medvjedića s kineskim predsjednikom pojavile su se 2013. godine kad je na internetu objavljena fotografija Xi Jinpinga i tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame, kao Winnieja Pooha i njegovog najboljeg prijatelja Tigrića.

S interneta su izbrisani i komentari koji sa svojim ključnim riječima upućuju na Winnieja, a korisnici društvenih mreža testirali su granice nametnute zabrane.

– Jadni mali Winnie, napisao je jedan od njih i zapitao se:

– Što je ovaj divni mali medvjedić ikad učinio da bi isprovocirao bilo koga?