Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bulc pozdravila odluku o potpisivanju Ugovora o Transportnoj zajednici

violeta_bulc

Srdačno pozdravljamo odluku Bosne i Hercegovine o potpisivanju Ugovora o Transportnoj zajednici. Sada je porodica kompletna, izjavila je za „Dnevni avaz” Violeta Bulc, komesarka Evropske unije za transport.

Nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo pristupanje naše države Transportnoj zajednici, u Briselu su odahnuli.

– Sada možemo nastaviti s našim radom na operacionalizaciji Ugovora, kako bi zemlje zapadnog Balkana i njihovi građani što je prije moguće iskoristili dobrobiti koje im pripadaju – kazala je Bulc.

Po njenim riječima, Ugovorom i Transportnom zajednicom otvorit će se put za poboljšanje infrastrukture, kao i kvalitetnije usluge prijevoza u cijelom regionu. Reforme će utjecati na svakodnevni život ljudi, naprimjer u oblasti sigurnosti na putu. Time će se ojačati i dobrosusjedski odnosi, promovirati prekogranična saradnja, a zemlje zapadnog Balkana približiti Evropskoj uniji – poručila je Bulc u izjavi za „Avaz”.

Unija je u Trstu krajem jula objavila da je odobrila četiri infrastrukturna projekta iz BiH koje će flnansirati s blizu 100 miliona KM bespovratnih sredstava. Ostatak od skoro 400 miliona KM BiH bi trebala dobiti od dvije evropske banke, koje tijesno sarađuju sa EU.

Radi se o revitalizaciji Luke Brčko, dionicama autoputa na Koridoru 5C, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel te Zenica-Gračanica i Johovac-Rudanka.

No, u Trstu, tokom samita zapadnobalkanskih država i EU, BiH nije pristupila Transportnoj zajednici, zbog čega su odobreni projekti bili stopirani.