Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holandski vojnici prije pada Srebrenice u Potočarima dizali tri prsta i crtali grafite (VIDEO)

BiH

srebrenica-holandjani-sa-tri-prsta-u-potocarima

Fotografija pripadnika holandskog bataljona UNPROFOR-a Dennisa Keizersa na kojoj njegove kolege, pripadnici holandskog bataljona, u julu 1995. godine u Potočarima poziraju s podignuta tri prsta, još je jedan dokaz  kakvu je ulogu ova jedinice  imala u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Fotografiju je Kaizers objavio prije nekoliko godina na svom Facebook profilu, te je tako ona postala dokument o indolentnoj ulozi UN-ovih snaga prema strašnom zločinu koji se spremao nad Srebreničanima.

Podsjetimo, holandski bataljon je u sastavu UN snaga bio zadužen za sigurnosnu zonu u Srebrenici 1995. godine, kada su snage bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića zauzele ovu enklavu i pogubile oko osam hiljada muškaraca i mladića.

U okviru memorijalnog kompleksa u Potočarima nalazi se i zgrada u kojoj je bio smješten holandski bataljon.

Devetnaest godina nakon što su holandski vojnici napustili bazu, na zidovima zgrade nalaze se grafiti, poruke i crteži koje su ostavili.

Mnogi od njih svjedoče o životu u bazi, odnosu holandskih vojnika prema lokalnom stanovništvu, ali i tome da su situaciju tokom ljeta 1995. godine shvatali neozbiljno, te da nisu bili spremni na ono što će se desiti 11. jula.