Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra policije TK

BiH

AMIR HUSIC

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Amira Husića (38), nastanjen u Lukavcu, zbog postojanja osnovane sumnje da je, obavljajući funkciju ministra unutrašnjih poslova TK-a, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Husić u oktobru i novembru 2012. godine, dok je obavljao poslove ministra u MUP- u TK, iskoristio svoj službeni položaj i postupao protivno interesima službe.

Naime, u namjeri da izbjegne postupak javne nabavke definirane Zakonom, s jednom firmom iz Sarajeva je zaključio ugovor o nabavci zaštitne opreme – balističkih prsluka, ploča i šljemova za potrebe Jednice za podršku MUP-a TK u vrijednosti od oko 227.000 KM.

Zatim je naložio i da se cjelokupni iznos po ugovoru o nabavci avansno uplati ovoj firmi, iako je znao da ta firma nema nikakvo iskustvo niti reference u nabavci takve opreme, kao i da ponuda te firme nije najpovoljnija.

Na taj način je firmi iz Sarajeva pribavio korist u vidu zaključenja ugovora s MUP-om TK-a uz ostvarenu dobit u iznosu od oko 94.000 KM, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva TK-a.