Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić pozvao članove Predsjedništva BiH da što prije posjete Srbiju

vucic beograd nakon potocara1

Premijer Aleksandar Vučić danas je zvanično uputio poziv predsjedavajućem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću, Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću da u najskorijem terminu dođu u zajedničku posjetu Srbiji.

Vučić je u pismu upućeno msvim članovima Predsjedništva BiH naveo da “polazi od uvjerenja da su naše dvije zemlje čvrsto i trajno opredjeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rješavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusjedstva, a na dobrobit građana dvije zemlje”.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa pomoćnicom državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Victoriom Nuland.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Vučić sa Nuland tokom ručka razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine‎ i o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Vučić je naglasio čvrstu opredelјenost Srbije evrointegracijama i ispunjenju svog spolјnopolitičkog prioriteta, članstva u Evropskoj uniji.

Kako se ističe u saopštenju on je istakao da srpska vlada namjerava da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi u najkraćem roku došla do rješenja koja bi doprinjela očuvanju regionalne stabilnosti.

“Politička i ekonomska stabilnost klјučna je za napredak regiona i Srbija neće odustati od politike koja vodi tom cilјu”, ponovio je svoj stav Vučić.

Američka zvaničnica prenijela je srbijanskom premijeru čvrstu podršku Washingtona putu Srbije ka EU i namjeru SAD-a da pomogne u obezbjeđivanju energetske sigurnosti Srbiji, navedeno je iz Vlade Srbije.