Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nekad smo se gledali preko nišana, danas se družimo

kk sana333

Košarkaški invalidski klub “Sana” iz Sanskog Mosta nedavno je obilježio punoljetstvo, odnosno 18 godina od osnivanja, i danas je to jedan od najboljih timova u regionu kada je riječ o ovom sportu.

Sanjani su višestruki osvajači regionalne lige u kojoj se takmiče najbolji klubovi u invalidskoj košarci, a imali su više uspješnih nastupa u Ligi šampiona Evrope i samo ih je nedostatak sportske sreće prije nekoliko godina spriječio da osvoje titulu najboljih na Starom kontinentu.

Prema riječima Dževada Smajića, jednog od osnivača kluba, ideja o osnivanju se rodila spontano među pripadnicima ratnih vojnih invalida koji žive u gradu na Sani, pišu Nezavisne novine.

“U Sanskom Mostu živi veliki broj boraca koji su tokom rata zbog teških ranjavanja postali invalidi. Mnogi od njih su prikovani za invalidska kolica, a ljude su konstantno mučili depresija i postratni traumatski stresovi. Smatrali smo da je sport dobar način da se ti ljudi prilagode svakodnevnom životu”, prisjeća se Smajić. Kaže kako se tada rodila ideja o formiranju sportskog kluba za invalidne osobe, a razmišljalo se o sjedećoj odbojci ili košarci u kolicima i naposljetku, spletom okolnosti, izabran je ovaj drugi sport.

“Nekako se dogodilo da nam stigne donacija iz Njemačke u kojoj je bilo i nekoliko sportskih kolica prilagođenih za invalidsku košarku. Tako je sve počelo”, prisjeća se Smajić. Klub je odmah privukao veliki broj članova, a zahvaljujući kontaktima s dijasporom nabavljen je potreban broj sportskih kolica i druga neophodna oprema.

“Sport je jedan od načina na koji osobe s invaliditetom mogu aktivirati svoje talente i mogućnosti te se na taj način uspješno uključiti u svakodnevni život. Sport razvija zabavu i zajedništvo, hrabri i razvija osjećaj samouvjerenosti i lične sposobnosti, a o zdravlju ne treba ni govoriti”, kaže Smajić. Vremenom se, dodaje, profilisao kvalitet, te su selektiranjem izabrani igrači koji mogu izdržati sve napore ovog sporta.

“Košarka u kolicima zahtijeva veliku snagu i izdržljivost, jer nije lako gurati kolica i bacati loptu na koš. U hodu smo učili pravila i savladavali strategiju i taktiku ove igre”, ističe Smajić.

Odmah nakon osnivanja klub se učlanio u Asocijaciju klubova košarke u kolicima BiH, uslijedili su prvi nastupi i uspjesi, a prva osvojena medalja bila je srebrnog sjaja, na takmičenju za Kup BiH u Gradačcu prije punih 17 godina. Od tada pa do danas KIK “Sana” je u samom vrhu ovog sporta, osam puta su bili prvaci Bosne i Hercegovine, pet puta osvajači Kupa, dok su četiri puta osvajali titulu najbolje ekipe u regionalnoj ligi koja okuplja klubove s područja bivše Jugoslavije, te povremeno Austrije i Mađarske. Dževad Hujić, sadašnji predsjednik KIK “Sana”, kaže kako imaju veoma uspješnu saradnju s drugim ekipama, a već dugo godina takmiče se u zajedničkoj ligi s ekipama iz Republike Srpske.

“Dobru saradnju imamo sa ‘Vrbasom’ iz Banjaluke. Zanimljivo je kako i ovaj klub okuplja veliki broj ratnih invalida. Nekad smo se gledali preko nišana, a danas se družimo i takmičimo u sportu”, ističe Hujić.

Dodaje kako u istoriji kluba ima mnogo svijetlih trenutaka, te izdvaja finale regionalne lige u Zagrebu prije pet godina.

“Igrali smo u finalu protiv domaćina ‘Stele’ i pobijedili smo ih na njihovom terenu. Bilo je veličanstveno jer se finale igralo u zagrebačkoj ‘Areni’ pred 15.000 gledalaca, a pobjednički trofej su nam uručili Andro Knego i Mihovil Nakić, poznate košarkaške legende”, prisjeća se Hujić. Dodaje kako je odmah poslije ove utakmice igrano legendarno finale tadašnje NLB regionalne lige, kada je Partizan trojkom Dušana Kecmana s više od pola terena devet desetinki prije kraja utakmice pobijedio Cibonu.

KIK “Sana” je iznjedrio nekolicinu igrača koji su igrali i u dresu sa najdražim grbom. Elvir Modronja je dugogodišnji reprezentativac, a u nekoliko navrata proglašavan je najboljim igračem regiona.

“Sigurno je da mi košarka mnogo znači, kao i ostalim kolegama. Sem zdravog života, omogućila nam je druženja i putovanja. Bez sporta sasvim sigurno bi naši životi bili prazni”, kaže Modronja.

Sa sjetom se prisjeća finalnog turnira Lige šampiona Evrope u ovom sportu, koji je igran prije nekoliko godina u Madridu, kada su Sanjani osvojili sedmo mjesto u konkurenciji najboljih klubova u ovom sportu. Uspjehe i značaj KIK “Sana” prepoznale su i lokalne vlasti u ovom gradu, rad kluba pomažu iz budžeta, a za uspješne rezultate i sportske zasluge KIK “Sana” je nagrađen priznanjem “Plaketa Sanskog Mosta”.