Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snimak pokazao da je policajac ubio čovjeka bez razloga

ubistvo-sad

Već mjesecima u SAD-u raste rasna napetost zbog nekoliko ubistava Afro-Amerikanaca koje su počinili policajci.

Posljednji u nizu je zgrozio javnost, a radi se o ubistvz 43-godišnjeg Samuela Dubosea u Hamilton Countyiju, Ohio. Policijski službenik Ray Tensing je u manjoj prepirci tokom redovnog zaustavljanja izvukao svoje vatreno oružje i usmrtio Samuela, a optužen je jer je u nadzornoj snimci vidljivo kako za to nije bilo pravog razloga, piše Business Insider.

Prvo je zaustavio 43-godišnjaka i tražio mu vozačku dozvolu. Službenik ga zatim pita zašto nema registracijsku oznaku naprijed na vozilu i govori da ga je zato i zaustavio. Dubose pokušava službeniku Rayu pokazati da mu je tablica u pretincu, ali onda mu Ray ponovi zahtjev da mu pokaže vozačku dozvolu.

Policajac ga pita i za bocu koju je ugledao u automobilu, a kad mu je Samuel pruži na snimci se vidi kako se radi o neotvorenoj boci alkoholnog pića.

Službenik mu ponavlja zahtjev za vozačkom dozvolom, a Samuel mu govori da je ne može naći. Napominje mu da ‘ima vozačku dozvolu’, da je ne može naći, ali da može provjeriti preko njegovog imena i prezimena.
Zatim pita policajca zašto ga je zaustavio, a ovaj mu postavlja nekoliko pitanja o tome zašto nema vozačku dozvolu kod sebe, traži ga da odveže sigurnosni pojas, i zatim počne otvarati vrata vozača. Samuel u tom trenu ponovno pali motor i pokušava zadržati vrata zatvorenima.

Policajac Ray se zatim pomakne u lijevo s time da lijevu ruku gura u vozilo, a idući trenuci na snimci malo su nejasni jer se kamera trese, ali zna se da je Ray desnom rukom izvukao oružje i upucao vozača u glavu.
Kasnije je policijskom partneru tvrdio kako ga je vozač odvlačio vozilom u pokretu, i da ga je skoro pregazio pa je morao reagirati tako, ali snimka koju je tužitelj dao objaviti pokazuje drugu priču.