Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeff Bezos donira 33 miliona dolara za stipendiranje imigranata

bezos

Osnivač Amazona Jeff Bezos i njegova supruga MacKenzie doniraju 33 miliona dolara za finansiranje školarina imigrantima bez dozvole boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Anadolu Agency (AA).

Bezos je rekao da će sredstva omogućiti pohađanje koledža za blizu 1.000 imigranata koji pohađaju srednju školu.

Svi učenici su obuhvaćeni uredbom bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame iz 2012. godine i imaju status DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), koji garantuje zaštitu imigrantima koji su stigli u SAD kao djeca.

Program je doveden u pitanje prošle godine kada je aktuelni predsjednik SAD Donald Trump povukao uredbu. Kongres do marta mora odlučiti o statusu 800.000 osoba koji su bili obuhvaćeni predsjedničkom odlukom.

Bezos je rekao da je muškarac koji ga je usvojio bio imigrant s Kube.

“Moj otac je došao u SAD s Kube kada je imao 16 godina. Došao je sam i nije znao engleski. Uz mnogo truda i odlučnosti, i uz pomoć sjajnih organizacija u Delawareu, moj otac je postao uzoran građanin koji nastavlja vraćati dug zemlji koja ga je blagoslovila na mnogo načina. MacKenzie i ja smo počastvovani što smo u mogućnosti finansirati školarine”, rekao je najbogatiji čovjek u historiji svijeta.

Nakon skoka vrijednost dionica Amazona na Wall Streetu početkom sedmice, Bezos je postao najbogatiji čovjek na svijetu sa 105 milijardi dolara.