Biznis

postavili pitanja ministarstvu

Akova: Ministarstvo RH je uzorkovalo piletinu nakon isteka roka

14/10/2021
FOTO: Ilustracija

Kažu kako je proizvod prije izvozva poslan na analizu

Akova Group oglasila sapćenjem u kojem ističe kako je Ministarstvo poljoprivrede – uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane RH uzrokovalo piletinu koju oni proizvode (LOT LKT 80AD) dva dana nakon isteka roka. Detaljno su naveli koje su procedure prošli da bi uopće njihov proizvod bio plasiran na tržište Hrvatske, te postavili nekoliko pitanja hrvatskom Ministarstvu.

Kažu kako je proizvod prije izvozva poslan na analizu.

“Proizvod pod LOT-om broj LKT 80AD, datum proizvodnje 21.09.2021. godine je 21.09.2021. godine od strane kontrole kvalitete Brovisa d.d., po uobičajenoj proceduri kod izvoza robe, poslan na analizu na prisustvo Sallamonele i Listeria monocytogenes u akreditovani institut za biomedicinsku dijagnostiku i istraživanje „Genom“. Dostavljeni rezultat analize ukazuje na to da su uzorci bez izmjenjenih organoleptičkih svojstava, te sa potpunim odsustvom mikroorganizama pomenutih bakterija. Iznad navedeni lot je kontrolisan kroz četiri faze te sve četiri faze ukazuju na odsustvo neusklađenosti”, kazali su Akova Group.

Ističu kako je na “nad navedenim LOT-om, po dolasku na granicu EU, tačnije Republike Hrvatske, izvršen veterinarsko – zdravstveni pregled te je isti ocijenjen kao zadovoljavajući”.

“Tom prilikom je od strane nadležnih organa Republike Hrvatske ali i Bosne i Hercegovine izdat dokument ZVUD (zajedniči veterinarsko ulazni dokument), kojim se navedenom LOT-u odobrava ulazak na tržište Republike Hrvatske odnosno Europske Unije. Da je navedena roba bila neispravna ne bi dobila navedeni dokument te bi bila vraćena na raspolaganje proizvođaču. Kao takva roba pod navedenim LOT-om je plasirana na tržište”, kazali su.

Datum isteka roka trajanja navedenog LOT-a je, naglašavaju, 27.09.2021. godine.

“Po isteku roka trajanja pomentug LOT-a, tačnije 27.09.2021. godine, Ministarstvo poljoprivrede – uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane RH daje nalog da se uzorkuje navedeni LOT. Uzorkovanje LOT-a započinje 28.09.2021. godine, i to dva dana nakon isteka roka trajanja naseg proizvoda”, kazali su.

Pitanja za hrvatsko Ministarstvo

“Ono što je za nas kao proizvođača sporno i upitno jeste:

– Kako Ministarstvo poljoprivrede – uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane RH može uzorkovati proizvod isteklog roka, i to dva dana po njegovom isteku?

– Kako Ministarstvo poljoprivrede – uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane RH može obmanjivati javnost plasiranjem infomracije o hitnom povlačenju piletine iz BiH, iako je ista u tom trenutku već bila rasprodata

– Kako Ministarstvo poljoprivrede – uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane RH može uzimati uzorke rinfuzne robe a ne pojedinačnog pakovanja, gdje je mogućnost kontaminacije na visokom nivou”.

“Plasiranjem u javnost netačnih informacija renomeu nase grupacije je nanesena šteta. Naime jedna smo od rijetkih bosanskohercegovačkih prehrambenih industrija koje su prošle rigorozne kontrole europskih inspekcija za dobivanje dozvole za izvoz u zemlje EU”, zaključuju iz Akova Group.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.