Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ANALIZA: Energetski sektor u BiH u poređenju sa susjednim zemljama

energetika-bisnode

Sektor energetike u BiH trenutno nije u dobrom stanju, međutim ima velike potencijale i mogućnosti za dalji razvoj, sa namjerom da postane sastavni dio evropskog energetskog tržišta.

Financijska 2015. godina nije bila baš najbolja godina za ovu industriju: prihodi su blago porasli (1,2%), ali je profit znatno pao (-72%) u odnosu na prošlu godinu.

U poređenju sa susjednim zemljama, izdvaja se zbog niskog finansijskog duga, ali ima slabu efikasnost prometa imovine i nisku profitabilnost. Financijska procjena energetskih kompanija je ispod prosjeka bosanskohercegovačke ekonomije.

Ekonomija u BiH je brojala skoro 84 hiljade privatnih društva sa ograničenom odgovornošću i korporacija početkom avgusta, 2016. U 2015. godini, ove kompanije zajedno su uspjele da upravljaju sa skoro 53 milijarde € imovine, generiraju skoro 29 milijardi € prihoda i ostvare više od 1,1 milijarde € profita. Prosječan povrat na kapital (ROE) iznosio je 4,8%.

energija nabavke111

S obzirom na broj kompanija u svakom sektoru ekonomije u BiH, energetski sektor broji “samo” 348 ispitanika, međutim, moć i značaj ovog sektora se jasno vidi kroz neke druge brojke: energetski sektor u BiH upravlja sa 13% svih sredstava, stvara 6% ukupnih prihoda i zapošljava 4% radne snage u 2015. godini.

Glavni izvor energije u BiH je ugalj (mrki ugalj i lignit), ogroman i trenutno djelimično iskorišten potencijal hidro resursa, dok takođe postoji i značajan potencijal u energiji vjetra, sirovinama sredstva za biomasu energije, geotermalne i solarne energije.

Glavne karakteristike energetskog sektora u BiH

Većina subjekata u energetskom sektoru organizovani su kao privatna društva sa ograničenom odgovornošću, a nekolicina kao korporacija. Prema veličini, 28 kompanija (8%) su velike ili srednje veličine, a ostatak su male jedinice. Samo 20% svih kopmanija u energetskom sektoru posluje više od 10 godina, a 58% najmanje pet godina.

Kao što smo mogli zaključiti iz starosti kompanija,veliki broj novih kompanija je osnovan u posljednjih nekoliko godina u odnosu na druge sektore i u odnosu na čitavu bosanskohercegovačku ekonomiju, što je vjerojatno posljedica privlačenja investitora za ulaganje u energetski sektor BiH.

U 2015. godini energetski sektor u BiH uspio je upravljati sa 6,9 milijardi € sredstava, generirati 1,7 milijardi € prihoda i 10 miliona € profit. Kapital u iznosu od 4,4 milijarde € predstavlja oko 64% ukupne aktive. Broj zaposlenih u ovom sektoru u 2015. godini bio je gotovo 18 hiljada.

06-10-2016-10-03-54

Analizirajući neke ključne finansijske trendovi u posljednje tri godine (2013-2015), čini se da energetski sektor BiH nazaduje: dok se aktiva i broj zaposlenih bitno ne mijenja, prihodi padaju za 2,8%, a dobit je smanjena za 68% godišnje. Loše stanje energetskog sektora u BiH dokazuju 3,4% kompanija u stečajnom postupku i 13,2% kompanija s blokiranim transakcijskim računima početkom avgusta 2016. godine.

Poređenje energetskog sektora u BiH sa energetskim sektorom u Sloveniji i Hrvatskoj

Koeficijent obrta imovine

U pogledu utvrđivanja efikasnosti energetskog sektora u svakoj zemlji smo provjerili koeficijent obrta imovine u 2015. godini. Efikasnost energetskog sektora u BiH je mnogo lošija nego u Sloveniji i Hrvatskoj.

06-10-2016-10-05-07

Profitabilnost (ROE)

Ocjenjujući profitabilnost sektora energetike u svakoj zemlji, provjerili smo povrat na kapital (ROE) u 2015. Iako je Hrvatska uspjela da poveća ROE u posljednjih nekoliko godina na oko 10%, energetski sektor u BiH i Sloveniji se bori sa vrlo niskim ROE (čak negativnim) kao i padom profitabilnosti.

prof

Financijska moć

Ocjenjujući financijski rizik u energetskom sektoru, u svakoj zemlji smo provjerili pokazatelje financijskih obveza i ukupne imovine u 2015. Najveći prosjek u sektoru energetike je u Sloveniji, što znači i najveći financijski rizik. Najmanje rizičan, u smislu financiranja, je sektor energetike u BiH.

fin

10 najvećih kompanija u energetskom sektoru u pogledu prihoda u 2015. godini:

got


O autoru analize

Autor analize za potrebe portala Fokus.ba je Bisnode BH. Bisnode BH d.o.o. je dio međunarodne grupe Bisnode AB, vodećeg evropskog provajdera poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu.

Bisnode BH d.o.o. osnovan je 2013. godine u cilju da se bh. tržištu predstavi što transparentnije poslovanje svih pravnih subjekata.

Bisnode BH posjeduje alate koji pružaju sveobuhvatnu procjenu tržišnih rizika.

Više na: www.bisnode.ba; info.ba@bisnode.com; 033 215 454.