Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Japanska poslovna delegacija u dvodnevnoj posjeti BiH

06/10/2016

Japanska poslovna delegacija stigla je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini radi uspostavljanja saradnje s domaćim privrednicima.

Posjetu su započeli seminarom u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, gdje će im tokom dana biti prezentirani brojni sektori, među kojima su metaloprerađivačka i drvna industrija, farmacija, ali i primjeri saradnje s evropskim i svjetskim automobilskim kompanijama.

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić novinarima je uoči početka seminara kazao da BiH ima ambijent koji je najbolji u regionu i da je siguran da će japanska delegacija uspostaviti kontakte s bh. privrednicima.

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa istakao je da je posjeta organizirana na 20. godišnjicu uspostavljanja diplomatske saradnje dviju država.

Smatra da bi trgovinska razmjena trebala biti mnogo veća s obzirom na potencijal koji ima BiH. Brojni su, kaže, sektori koji su zanimljivi za ulaganja i saradnju.

– Mnogi japanski biznismeni nemaju pozitivnu percepciju o BiH tako da su ovakvi susreti prilika da se uvjere u suprotno – naglasio je Ogawa.

Predstavnik japanske poslovne delegacije Satoshi Abe naveo je da je u delegaciji 18 ljudi koji žele dobiti informacije o poslovnom okruženju BiH.

Mišljenja je da će Japanci u budućnosti mnogo više sarađivati s BiH jer, smatra, prednosti su nizak porez na profit, lak pristup tržištima Evropske unije i niski troškovi radne snage.

U delegaciji je i generalni direktor Mitsubishi ureda u Beogradu Naoki Tsukada koji je došao da vidi postoji li mogućnost uspostavljanja ureda u BiH i poslovnih odnosa.

Kazao je da želi saradnju, ali da se prvo mora informirati o političkom i ekonomskom ambijentu i administrativnom sistemu.

Direktor ArcelorMittala iz Zenice, koji je u BiH od 2004. godine, Biju Nair poručio je da je tržište provjereno i da je uspjeh zagarantovan. Naglasio je da je kvalitetna radna snaga, samo jedna od prednosti poslovanja u BiH.

– Mi širimo naš posao otkada smo došli u BiH, proizvode plasiramo u 20-ak država – istakao je Nair dodajući da je BiH pokazala da može sarađivati sa svjetskim kompanijama.

Seminar je organizirao VTKBiH u saradnji s Japanskom vanjskotrgovinskom organizacijom (JETRO Wien), Ambasadom Japana u BiH i Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH.

Komentari