Bergstrom posjetila proizvođače sira kod Teslića i Tešnja

sir3333

Zamjenica ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini Marie Bergstrom posjetila je proizvođače sira na Očaušu kod Teslića i u Jelahu kod Tešnja i s njima razgovarala o izazovima i planovima, ali i o napretku koji ostvaruju poduzetnici u ovom sektoru širom zemlje.

Na farmi koza “Mons Produkt” na Očaušu, susrela se sa Miroslavom Klječaninom koji danas ima više od 220 alpskih koza i proizvodi kozje mlijeko, jogurt te različite vrste kozjeg sira.

Klječanin je izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju je njegova kompanija dobila kroz USAID/Sweden FARMA 2 Projekt u sufinansiranju nabavke mašina te tehničkom savjetovanju.

– Najveći izazov u bliskoj budućnosti nam je u potpunosti zaokružiti organski sistem proizvodnje, te pronaći ljude za mrežu kooperanata. Želimo vratiti optimizam u ovaj kraj, donijeti priču koja ima svoju trajnu vrijednost. Radimo sa seoskim gazdinstvom, zajedno želimo nuditi domaće proizvode za koje možemo garantovati porijeklo i kvalitetu – kazao je Klječanin.

Zadruga “Zlatna kap” u Jelahu je dobila podršku USAID/Sweden FARMA 2 Projekta kroz nabavku muzilica, razmjenu dobrih praksi, te podršku u organizaciji škole sirarstva.

Direktor sirane Maid Smajić rekao je da ta zadruga radi sa 240 kooperanata, a da su on i njegova sestra Mediha Jašarević počeli sa 10 do 12 grla, te su upornošću i primjenom stečenih znanja osigurali prostor za rast i razvoj proizvodnje.

– Sve je započelo sa godinama kada smo imali problema sa otkupom i plasmanom mlijeka. Odlučili smo se okušati u proizvodnji sira, te smo od teških početaka, kroz godine pronašli načine, istražili tržište i otkrili prave prilike. Prije par godina nam je otkup mlijeka bio na oko 150 hiljada litara, a sada dostiže dva miliona. Imali smo veliki rast, te dovoljno vremena da prepoznamo distributere i lance u koje možemo imati povjerenja za dobru prodaju i korektan odnos – pojasnio je Smajić.

Bergstrom je izjavila da je sjajno vidjeti da od programa koje podržavaju imaju koristi ne samo direktni korisnici, već i šira lokalna zajednica.

– Uprkos izazovima koje imaju, svi u lancu – od farmera do proizvođača i prerađivača, ulažu sredstva, rade na unapređenju procesa i stvaraju prostor za nova radna mjesta. Posebno me raduje uključenost žena u ovom sektoru, gdje one predvode određene procese – poručila je zamjenica švedskog ambasadora.

Smajić planira osiguranje podrške kojom će ohrabriti manje farmere da narastu, te stimulirati rast njihovih farmi. Klječanin želi proširiti svoju proizvodnju kozjeg sira i otvoriti prostor za nove saradnike i zaposlenike. Prostora za optimizam ima, ali i spremnosti poduzetnika da se domaći proizvodi nametnu kao prvi izbor kupaca na bosanskohercegovačkom tržištu, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA 2 Projekta.