Biznis

iskazao zahvalnost

Bevanda potpisao još jedan kredit, za tramvaje ćemo platiti 10 miliona eura

29/10/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL (Arhiv)

Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavu novih električnih trolejbusa u iznosu od 15 miliona  eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o kreditu za Projekt Javni prijevoz Sarajevo – Dio 3, u vrijednosti 10 miliona eura.

Bevanda je zahvalio direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

– Ovim projektom bit će završena nabava novih tramvaja što će pomoći razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu i efikasnosti usluga. Krajnji korisnik kredita je Kanton Sarajevo, a projekt će implementirati kantonalno ministarstvo prometa – naglasio je Bevanda.

Naglašeno je da su tim projektom obuhvaćeni i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza.

– Iznos zajma je 10 miliona eura, rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice – istaknuo je Bevanda.

Taj projekt treći je u nizu projekata koji se odnosi na poboljšanje Javnog prijevoza u Sarajevu.

Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavu novih električnih trolejbusa u iznosu od 15 miliona  eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura.

Ugovor o zajmu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid -19, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.