Biznis

Ministar finansija

Bevanda: Nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH

18/03/2020

Uspješan rezultat može biti samo uz dobru organizaciju i timski rad na svim razinama vlasti jer u ovakvim situacijama u fokusu mora ostati zdravlje građana u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda naglasio je, povodom novonastale situacije sa širenjem koronavirusa, da nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH te da institucije u skladu sa svojim nadležnostima kontrolišu situaciju.

„Ni u uvjetima kada nije usvojen budžet za ovu godinu nije izgubljena kontrola i uspjeli smo donošenjem važnih odluka ovih dana da organiziramo rad s postojećim sredstvima. Bilo bi mnogo lakše da je usvojen budžet kojeg smo jučer uz prikupljena mišljenja uputili Generalnom tajništvu Vijeća ministara i očekujem da ćemo već na narednoj sjedici uspješno okončati svoj dio posla i usvojiti ga“, naglasio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. 4. ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Ministar Bevanda očekuje da će nakon skorog izjašnjenja u Vijeću ministara nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču –Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH koja daje konačnu riječ. Dodao je da su posljedice koronavirusa globalni problem zbog čega se može očekivati i pomoć međunarodnih finansijskih institucija, a Međunarodni monetarni fond već je pripremio programe koji bi finansirali aktivnosti u vrijeme ovih vanrednih okolnosti.

Ministar Bevanda, koji je predsjedatelj UO UNO, istaknuo je da nema smetnji u radu Uprave te da se prate događanja u okviru krajnje potrošnje i priliva prihoda i u zavisnosti od analiza UO je spreman da poduzme potrebne aktivnosti.

Naglasio je da sada treba poduzeti mjere da se ublaži udar na privredu, poljoprivredu i općenito standard građana te da entiteske vlade, koje imaju nadležnost za konkretna područja, već poduzimaju određene mjere.

Ministar Bevanda je zaključio da je nužno djelovati u okviru Ustava i zakona bez obzira na to što je situacija vanredna, te da uspješan rezultat može biti samo uz dobru organizaciju i timski rad na svim razinama vlasti jer u ovakvim situacijama u fokusu mora ostati zdravlje građana u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.