potpisan ugovor

BH Telecom i Nokia ozvaničili početak implementacije DWDM optičke infrastrukture

Nokia 800x600_2 (1)

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma naglasio je važnost ovog projekta

U poslovnoj zgradi BH Telecoma danas je upriličeno potpisivanje ugovora o implementaciji DWDM optičke infrastrukture između kompanija BH Telecom i Nokia Solutions and Networks.

Ključni ciljevi projekta su snažan iskorak i unapređenje kapaciteta nacionalne kičmene optičke infrastrukture sa ukupnim kapacitetima nivoa Tbps-a (Terrabit/s), te povezivanje svih regionalnih IP/MPLS čvorišta u Bosni i Hercegovini, a implementacijom SDN kontrolera u DWDM i MPLS mreži se obezbjeđuje kvalitetnija upravljivost, planiranje, te automatizacija.

Projektom se obezbjeđuje i značajno podizanje kapaciteta međunarodnih optičkih pravaca prema Budimpešti, te uspostava novog magistralnog pravca prema Zagrebu, čime se stiču pretpostavke za direktne konekcije visokih kapaciteta (nx100 Gbps) sa vodećim Tier1 svjetskim Internet provajderima.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma naglasio je važnost ovog projekta.

“Realizacijom implementacije DWDM optičke infrastrukture se gradi kičmena okosnica kao pretpostavka za intenzivan rast saobraćaja (nacionalnog i međunarodnog) svih postojećih internet širokopojasnih i multimedijalnih servisa BH Telecoma, te kao osnova za implementaciju 5G mreže i servisa. Projekat i radovi će se izvoditi na ukupno 41-oj lokaciji, od čega su 34 lokacije u Bosni i Hercegovini, dok je preostalih sedam lokacija u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Planirano je da se radovi izvode fazno, s ciljem da se do kraja ove godine završe radovi na ključnim regionalnim lokacijama/centrima, a kompletan projekat tokom sljedeće godine”, kazao je Kahriman.

“Veliko nam je zadovoljstvo proširiti dugogodišnju saradnju Nokie i BH Telecoma na jednom ovako važnom i strateškom projektu, a čija realizacija izlazi i van granica Bosne i Hercegovine.
Rješenje je bazirano na Nokia 1830 PSS DWDM proizvodu, sa podrškom 100G, 200G i 400G tehnologiji i koje je implementirano u mrežama više od 100 vodećih telekom operatera širom svijeta“, rekao je country manager Nokie Dino Miljković te istakao da će realizacija ovog projekta omogućiti BH Telecomu da riješi pitanje rastuće potražnje za kapacitetima, pruži najbolje mrežno iskustvo u klasi svojim pretplatnicima te modernizira svoju mrežu pripremajući je adekvatno za nastupajuću 5G eru.

Ukupna vrijednost potpisanog projekta je 12.335.208,78 KM bez PDV-a.