Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopćenje za javnost

Kožljak: Nije tačno da u Budžetu za 2023. nisu izdvojena sredstva za nabavku opreme za OSBiH

Alija Kozljak fotografija

Evidentno je da se ovo izuzetno važno pitanje za funkcionisanje odbrambenog sistema BiH neprimjereno koristi za politička spinovanja i manipulacije, uz potpuno ignoriranje strateške važnosti predmetne materije

“Današnjim usvajanjem Budžeta za 2023. godinu uvećana su izdvajanja za odbranu za gotovo 100 milona KM. Od izuzetne je važnosti naglasiti da će za operativne troškove Oružanih snaga BiH u 2023. godini biti na raspolaganju oko 40 miliona KM, što u oba slučaja predstavlja povećanje za 1/3 u odnosu na raspoloživa sredstava tokom 2022. godine”, stoji u saopštenju za javnost koje je potpisao Alija Kožljak, šef kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

U saopštenju je Košljak poručio i sljedeće:

“Pored toga, postojeći prijedlog budžeta za odbranu će poboljšati i personalni status profesionalnih vojnih lica u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH, te će pozitivno uticati na prijem ali i ostanak u Oružanim snagama BiH.

Kabinet člana predsjedništva dr. Bećirovića je bio u stalnom kontaktu sa Načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, te se konstantno konsultovao o predmetnom pitanju, kako bi se donijela nabolja odluka u interesu države, Oružanih snaga BiH, kao i njihovih pripadnika.

Ključno je naglasiti da se usvajanjem predloženog Budžeta osigurava nesmetan nastavak funkcionisanja Oružanih snaga BiH, izvršenja njihove zakonom propisane misije, sprječava se negativan uticaj na odbrambeni sistem, čime se u konačnici dodatno snaže Oružane snage BiH. Netačne su izjave pojedinaca da prijedlogom Budžeta za 2023. godinu nisu izdvojena sredstva za nabavku opreme za Oružane snage BiH.

Evidentno je da se ovo izuzetno važno pitanje za funkcionisanje odbrambenog sistema BiH neprimjereno koristi za politička spinovanja i manipulacije, uz potpuno ignoriranje strateške važnosti predmetne materije, kako u pogledu osiguranja uslova izvršenja misije Oružanih snaga BiH, tako i personalnog statusa profesionalnih vojnih lica.

Očigledno je da autori pomenutih spinovanja na ovaj način pokušavaju skrenuti pažnju sa ključne činjenice, a to je da je za razliku od prethodne dvije godine, kada su institucije BiH funkcionisale po osnovu odluka o privremenom finansiranju, ovaj put je budžet usvojen u prvom kvartalu, čime se spriječilo paraliziranje odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine.

Važno je još napomenuti da je pored odluke o osvajanju Budžeta za institucije BiH, na inicijativu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića usvojen i zaključak, kojim se zadužuju nadležne institucije da preispitaju prepreke za pravovremeno usvajanje budžeta u narednom periodu, kao i da se iznađe rješenje za povećanje izdvajanja za odbranu u cilju modernizacija i razvoja Oružanih snaga BiH”, poručeno je.