Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHAS : Što prije započeti s pripremama za poljoprivredni popis

poljoprivrednici

Bosna i Hercegovina bi, u skladu s EU regulativom o poljoprivrednim popisima, trebala implementirati poljoprivredni popis 2020./21. godine kada je planirano da se uradi i u zemljama EU (popisi poljoprivrede provode se svakih deset godina) – navode iz Agencije za statistiku BiH (BHAS).

– U skladu s tim treba početi što prije s pripremama za koje je preduslov donošenje zakona o popisu poljoprivrede u BiH. Posljednji cjeloviti i samostalni popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini proveden je, u okviru poljoprivrednog popisa Jugoslavije 1960. godine – kazali su Feni u Agenciji za statistiku BiH.

Sve tri statističke institucije u Bosni i Hercegovini slažu se da je popis poljoprivrede izuzetno važan projekt i stavljaju ga u vrh svojih prioritetnih aktivnosti.

– Zbog toga su rukovodioci Agencije za statistiku BiH i entitetskih zavoda za statistiku intenzivirali razgovore o tom projektu sa ciljem da se pronađe rješenje za njegovu pripremu i realizaciju. Popis poljoprivrede mora biti implementiran po jedinstvenoj metodologiji usklađenoj s međunarodnim statističkim standardima vezanim za popise poljoprivrede – ističu iz ove agencije.

Prošle godine je, na osnovu podataka iz popisa stanovništva iz 2013. godine, dobivenih iz seta pitanja iz poljoprivrede unutar obrasca P-2, sačinjen Adresar poljoprivrednih gazdinstva (oko 360.000) sa svim identifikacionim i poljoprivrednim varijablama, što predstavlja okvir za poseban popis poljoprivrede i otpočinjanje redovnih istraživanja u oblasti godišnjih statistika usjeva i statistike stočarstva na bazi uzorka.

– Planirane aktivnosti u vezi s pripremama Zakona o popisu poljoprivrede nisu još realizovane, pa samim tim ni aktivnosti vezane za pripremu popisa poljoprivrede. Razlog tome je što nema zajedničkog stava statističkih institucija u BiH u vezi s jedinstvenim zakonskim okvirom, o čemu je Agencija tokom 2016. redovno izvještavala relevantne institucije. Tako je zaustavljen proces priprema za popis poljoprivrede, a Evropska komisija je otkazala projekt vezan za pripreme za popis poljoprivrede iz IPA 2012 – navode iz Agencije za statistiku.

Agencija je mišljenja da se popis poljoprivrede u BiH (kao najvažnije i veoma skupo i kompleksno istraživanje) ne može provesti bez donošenja zakona o popisu poljoprivrede na nivou BiH u kojem se, između ostalog, definišu datum popisa, organizacija i osiguranje sredstava, kao što je praksa u susjednim zemljama i zemljama EU.

Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku FBiH smatraju da je zakon na nivou BiH neophodan, dok je Republički zavod za statistiku RS-a stava da zakon na nivou BiH nije potreban. I pored uključenja predstavnika Evropske komisije i Eurostata kroz Pododbor za poljoprivredu i Pododbor za ekonomska pitanja i statistiku, zajednički stav u vezi sa zakonodavnom regulativom kojom bi se proveo taj popis u BiH još nije postignut.

– Zbog toga statističke institucije u BiH intenzivno rade na rješenju ovog važnog pitanja sa ciljem da se popis poljoprivrede u BiH provede 2020./21. godine – ističu iz Agencije za statistiku BiH.