Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH bi mogla povećati izvoz zahvaljujući rastu ekonomije u Hrvatskoj i Sloveniji

Izvoz
Ilustracija

Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) Bosne i Hercegovine za ovu godinu je projicirala značajn rast u brojnim oblastima bh. ekonomije.

U ovoj instituciji pokušali smo saznati šta generalno očekuje bh. ekonomiju u ovoj godini s obzirom na brojne faktore, uključujući i čestu političku nestablnost, odnosno previranja na bh. političkoj sceni.

“Ekonomski rast u Sloveniji trebao bi biti znatno izraženiji sa 1,7% u 2016. na 2,3% 2017. godine, uz slično očekivano poboljšanje u istom periodu i u Hrvatskoj sa 1,8% na 2,1%. Ovo bi trebalo dovesti do jačanja rasta bh izvoza na realnu stopu od 5,3%, te ujedno dati podstrek privatnim investicijama i zapošljavanju”, istakli su za Fokus.ba iz DEP-a.

Navode i da bi neznatno jačanje ekonomskog rasta u okruženju i potpisivanje kreditnog aranžmana sa MMF-om trebalo ojačati ekonomski rast BiH u 2017. godini na realnu stopu od 3,4%.

“Očekuje se ubrzanje rasta u euro zoni sa 1,6% u 2016. na 1,8% 2017 godine. Aranžman sa MMF-om pored kreditnih sredstava ove instutucije, ujedno otvara pristup sredstvima drugih međunarodnih finansijskih institucija uglavnom usmjerenih na infrastrukturu. S tim u vezi, te imajući u vidu nisku osnovicu iz prethodnih godina, proiciran je realni rast javnih radova u 2017. godini od 23%”, navode iz DEP-a.

Iz ove institucije ističu da su u 2017. godini očekuje i rast privatnih investicija i to od 7,9%.

“Nove investicije bi mogle podstaći dodatno zapošljavanje koje bi potaklo daljnje jačanje privatne potrošnje. S druge strane, očekuje se zaustavljanje rasta javne potrošnje sa beznačajnom realnom stopom od 0,5% u cilju smanjenja značaja javnog sektora u ekonomiji”, istakli su iz DEP-a.

Dodaju da će značajnu ulogu u povećanju ekonomske aktivnosti u BiH u 2017. godini imati prerađivačka industrija, javni radovi i turizam, a očekuje se i rast izvoza električne energije

“Osnovni izazovi u daljnjem privrednom rastu se tiču rizika vezanih za ekonomska kretanja u okruženju koje pored izvozne tražnje predstavlja značajan izvor finansiranja bh privatne potrošnje i investicija. Pored toga, provođenje ekonomskih reformi je od izuzetnog značaja za podizanje ekonomskog rasta na stope dovoljne kako bi se životni standard građana približio EU prosjeku. S tim u vezi, izazovi vezani za provođenje (često bolnih) reformi su od izuzetnog značaja za budući privredni rast i razvoj u BiH”, zaključuju iz DEP-a.