Biznis

Bila je najmlađa milijarderka na svijetu, a danas je pred ponorom

24/06/2018

Nazivali su je velikom inovatoricom, genijalkom i ženskim Steveom Jobsom, a Forbes ju je 2014. smjestio na 110. mjesto svoje liste 400 najbogatijih. Njen imetak tada je procijenjen na čak 4,7 milijardi dolara. Elizabeth Holmes bila je najbogatija “self-made” žena na svijetu. Sada se pokazalo da je bila velika prevarantica. Danas vrijedi nula dolara.

Svoju startup kompaniju Theranos za novi način pretrage krvi, brži, praktičniji i mnogo jeftiniji osnovala je 2004. godine kad je sa napustila studij hemije na Stanfordu. Mlada i ambiciozna Elizabeth odlučila se sa samo 19 godina posvetiti biznisu. Svom profesoru koji joj je govorio da ne napušta fakultet i zašto to čini, odgovorila je:

– Ne želim napraviti mali napredak u tehnologiji. Želim kreirati novu tehnologiju, i to onu koja će imati svrhu i pomoći čovječanstvu bez obzira gdje su ljudi, koje su nacije, koliko godina imaju…

Uskoro je osnovala kompaniju za brze krvne pretrage koja je trebala donijeti revoluciju na tržište krvnih nalaza. Kao dijete strašno se bojala injekcija i svako vađenje krvi za nju bilo šok i veliki problem. Stoga je razvila proceduru koja bi tu strašnu muku trebala skratiti.

Uređaj Edison koji je njena kompanija razvila trebao je omogućiti potpunu analizu krvi iz jako malog uzorka koji bi se uzeo iz prsta – postupak bi trajao samo par sekundi. Krv bi se  mogla uzimati čak i u apotekama, a već za nekoliko sati analiza bi bila gotova. Kapljica krvi koju bi uzeli potom bi ušla u malenu epruvetu nazvanu “nanotainer”.

Pored navedenog, vađenje i analiza krvi bili bi puno jeftiniji u odnosu na sadašnje metode koje se koriste. Holmes je tvrdila kako iz kapljice krvi može izvući informacije o raku ili kolesterolu. Investitori su ulagali stotine miliona dolara, a ona je postala kraljica testova krvi i najmlađa milijarderka na svijetu koja je novac zaradila vlastitim biznisom i briljantnom idejom.

Pojava Theranosa predstavljana je kao novo čudo iz Silicijske doline, a  prva adresa kompanije nalazila se na istoj lokaciji s koje je u ekspanziju krenuo Facebook.

Tvrdila je kako kompaniju nije osnovala kako bi se obogatila već da je iskreno željela napraviti promjenu u svijetu.

– Uspješni smo ako promijenimo život svakoj osobi kojoj pomognemo. Naša svrha je omogućiti ljudima osnovno pravo na krvne pretrage kada ih žele ili su im potrebne – kazala je svojedobno Holmes koja je isticala da je dostupan i učinkovit zdravstveni sustav ljudsko i građansko pravo.

A onda se otkrila istina.

Američka agencija za hranu i lijekove u augustu 2015. počinje istraživati Theraneos te pronalaze nepravilnosti u testiranju patenta. U isto vrijeme službenici centra za regulaciju laboratorija posjetili su laboratorij kompanije gdje su pronašli velike netačnosti u testovima koji su se provodili za pacijente.

Uskoro novinar Wall Street Journala i dvostruki osvajač Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo John Carreyrou  koji prati medicinu i zdravstveni sektor objavljuje istraživanje o prevari u korištenju tehnologije te to označava početak silazne putanje kompanije. Uskoro se bogatstvo nekadašnje revolucionarke proglasilo ništavnim.

Ne samo da je prenapuhala mogućnosti svog medicinskog otkrića jer se iz kapi krvi ne može izolirati niz bolesti već samo herpes nego je lagala i o tome kako njezine proizvode koristi američka vojska u Afganistanu. Neki  njeni zaposlenici su tvrdili kako su rezultati Edisona neprecizni te da se većina testova ionako ne vrši u njihovim laboratorijima već s tehnologijama i uređajima drugih kompanija. Tako od od 200 testiranja koje je Theranos provodio, samo 12 njih vršili su putem svoje tehnologije. A ti su rezultati često bili pogrešni.

Nakon optužbi Holmes je u potpunosti počela gubiti kontrolu nad kompanijom i u zadnje dvije godine njeno se carstvo srozalo, zatvorila je postrojenja širom SAD-a i podijelila je stotine otkaza.  Holmes je ipak postigla nagodbu te se, osim plaćanja pola miliona dolara, morala odreći vlasničkog udjela u kompaniji i vratiti sve dionice, a sljedećih deset godina zabranjeno joj je biti članica uprave ili direktorica kompanijama čijim se dionicama trguje na berzi.

Istragu protiv Elizabeth Holmes i njenog saradnika Ramesha ‘Sunnyja’ Balwanija otvorili su u martu ove godine FBI i savezne agencije za suzbijanje prevara u privrednom poslovanju, zaštitu zdravlja, kontrolu lijekova i kvalitete hrane. Optužnicu protiv njih  potvrdio je nadležni sud.

Kako piše Business Insider optužnica protiv dvojca bi mogla rezultirati osuđujućim presudama na 20 godina zatvora. No također navode da se nagodila, platila i podnijela ostavku. Tužilaštvo će u svakom slučaju pokušati dokazati da je dvojac iz Theranosa namjerno manipulirao podacima i doveo investitore u zabludu, kao i liječnike te pacijente.

Prije sedam dana odbor direktora Theranosa objavio je da Holmes kao osnivačica kompanije više nije na njenom čelu. Napokon je odstupila nakon svih optužbi za prevaru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.