Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elizabeth Holmes

Najmlađa milijarderka proglašena krivom za prevaru, prijeti joj dugogodišnji zatvor

elizabeth-holmes

Tužitelji su tvrdili da je Holmes svjesno lagala o tehnologiji za koju je tvrdila da može otkriti bolest s nekoliko kapi krvi

Elizabeth Holmes, najmlađa milijarderka koja je prevarila svijet, proglašena je krivom za prevaru.

Holmes se sudilo zbog devet optužbi za prevaru i protiv nje podignute su dvije optužnice za urotu radi počinjenja prevare. Proglašena je krivom po četiri tačke i idućee sedmice očekuje se novo ročište na kojem bi se trebalo saznati kada će joj biti izrečena presuda. Po četiri tačke optužnice oslobođena je, a za tri se porota nije mogla odlučiti.

Prijeti joj kazna od 20 godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara, plus odšteta za svaku tačku prevare.

Tužitelji su tvrdili da je Holmes svjesno lagala o tehnologiji za koju je tvrdila da može otkriti bolest s nekoliko kapi krvi. Ona tvrdi da nije kriva.

Holmes i Theranosov bivši glavni operativac Ramesh Balwani, koji su bili u intimnoj vezi dok su radili zajedno, optuženi su da su se uključili u višemilionsku shemu za prevaru ulagača od 2010. do 2015. godine, kao i u shemu prevare doktora i pacijenata koji su platili za usluge testiranja krvi od 2013. do 2016.

Podsjetimo, radi se o osramoćenoj osnivačici i bivšoj izvršnoj direktorici Theranosa. Prošlo je više od tri godine otkako je protiv nje podignuta optužnica za više prevara zbog navoda da je svjesno pogrešno predstavljala mogućnosti tehnologije za testiranje krvi svoje kompanije.

Neko je vrijeme Holmes bila hvaljena kao vizionarka. Odustala je od Univerziteta Stanford i 2003., u dobi od 19 godina, osnovala Theranos s uzvišenom misijom revolucioniranja testiranja krvi. Nadahnut njezinim strahom od igala, Theranos je obećao pacijentima mogućnost testiranja na stanja poput raka i dijabetesa sa samo nekoliko kapi krvi, pisao je CNN.

Od početaka 2003. godine, kad je osnovala farmaceutsku firmu Theranos, preko vrhunca u 2014. godini, kad ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom, do, kako se čini, konačnog pada, slika Holmes u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće poduzetničke nade do prevarantice koja zlostavlja svoje zaposlenike. Od ideje koja ju je lansirala u zvijezde, revolucionarne metode vađenja i analiziranja krvi, danas su ostale samo ruševine.