Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bukvarević potpisao ugovor s predstavnikom zadruge ‘Eko Food’

bukvarevic_eko_food_1

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, s članovima Komisije za raspodjelu novčanih sredstava “Transfera za zapošljavanje boračkih kategorija putem boračkih zadruga”, posjetio je u četvrtak boračku zadrugu “Eko Food” iz Blagaja kod Mostara gdje je s direktorom te zadruge Adnanom Sabljićem potpisao ugovor o sufinansiranju projekta zapošljavanja boračkih kategorija.

Riječ je o nastavku provedbe projekta uzgoja plasteničkih proizvoda, odnosno proširenju postojećeg asortimana i realizaciji projekta proizvodnje jaja u eko farmi.

Po riječima ministra Bukvarevića, dva osnovna cilja projekta zapošljavanja i samozapošljavanja kroz boračke zadruge su zapošljavanje boraca i njihovih porodica, jer su borci teško zaposliva kategorija, te resocijalizacija i rehabilitacija boraca koji sa sobom nose i ratne traume.

Ministar je dodao kako se može vidjeti da su dosadašnja sredstva u ovoj boračkoj zadruzi adekvatno utrošena te čestitao njenim predstavnicima na ispunjavanju uslova za potpisivanje ugovora i za ovu godinu.

– Iskreno se nadam da će prošiti postojeći asortiman i povećati broj zaposlenih boraca – istakao je Bukvarević.

Ministar je naglasio kako je ovo prvi ugovor za ovu godinu te kako će u idućoj sedmici biti potpisano još 20 ugovora s boračkim zadrugama.

Direktor zadruge “Eko Food” Adnan Sabljić naveo je kako u narednom periodu namjeravaju izgraditi farmu jaja, istakavši da se nada kako će i taj projekt biti uspješno realizovan, kao i projekt plasteničke proizvodnje, uz povećanje broja zaposlenih.

Nakon posjete zadruzi “Eko Food” u Blagaju, ministar Bukvarević će, zajedno s članovima Komisije, obići i novoformiranu zadrugu “Loznica” u Čapljini.