Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Comey: Trump je tražio da se obustavi istraga o Michaelu Flynnu

james-comey

Bivši direktor FBI-a James Comey je u svjedočenju pred obavještajnim odborom Senata odgovarao na pitanja senatora o navodnom ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nemam sumnje da se Rusija umiješala u predsjedničke izbore”, rekao je Comey na samom početku.

Dodao je da predsjednik Donald Trump od njega ipak nije tražio prekidanje istrage o ruskoj umiješanosti u predsjedničke izbore u SAD-u.

Međutim, kazao je da je od njega tražio da se obustavi istraga o Michaelu Flynnu, bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost u Trumpovoj administraciji.

Naglasio je da je bilo, kako je kazao, “veoma zabrinjavajuće” kada je Trump u februaru od njega tražio da obustavi istragu o njegovom bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost.

U svjedočenju u Senatu je istakao da ga je Trumpova administracija, nakon što je dobio otkaz u FBI-ju, blatila te iznosila laži o FBI-ju.

Naveo je da je nakon sastanka s Trumpom sačinio izvještaj jer se pribojavao da bi američki predsjednik mogao iznijeti neistine o susretu.

“Bio sam zabrinut da može nešto slagati o prirodi sastanka, tako da sam smatrao da je važno da se to dokumentuje. Znao sam da bi mogao doći dan kada će mi zatrebati snimak onoga što se dogodilo, ne da bih branio sebe, već FBI. Razgovarao sam ranije s predsjednikom Obamom. Razgovarali smo samo dva puta za tri godine i nisam to dokumentovao. Imao sam jedan na jedan razgovor s Bushom, ali nisam imao potrebu za time”, rekao je Comey na pitanje zašto je odlučio dokumentobvati razgovor s Trumpom.

Istakao je da su ga zbunjivala i zabrinula različita objašnjenja o tome zašto ga je Trump otpustio.

“Kada sam postavljen za direktora 2013. godine, shvatio sam da služim predsjedniku. Kada sam otpušten 9. maja, iz tog razloga odmah sam otišao kući kao običan građanin. Ali, onda su uslijedila razna objašnjenja, razna objašnjenja koja su se mijenjala i koja su me zbunila te dodatno uznemirila”, rekao je Comey.

Podsjetimo, Flynn je 13. februara podnio ostavku poslije medijskih izvještaja da je prije inauguracije Donalda Trumpa s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama prema Rusiji.