Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Chen Bo: TE “Stanari” svijetli primjer saradnje NR Kine i BiH

Chen Bo

Samit 16+1 u Rigi je stavio veliki naglasak na Inicijativu “Pojas i put” i odnose Kine i EU, i kroz niz iznesenih inicijativa u sektorima investicija, trgovine, povezivanja, industrijskih kapaciteta i finansija, vidjeli smo veću sinergiju između formata 16+1 i Inicijative “Pojas i put”, kao i saradnje Kine i EU. Prioritet je posebno na pružanju podrške Platformi povezivanja Kine i EU, te sinergiji s Trans-evropskim mrežama (TENTEC) – izjavila je za Fenu ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, a povodom susreta na najvišem vrhu zvaničnika NR Kine i 16 država centralne i istočne Evrope koji se desio u glavnom gradu Latvije.

Ambasadorica je nadalje istakla važnost činjenice da je tokom Samita pokrenuta kompanija NR Kine i 16 evropskih zemalja, Finance Holding Companz d.o.o., zajedno s investicijskim fondom.

– Ovo znači još jaču finansijsku potporu za saradnju 16+1, pored postojeće Specijalne kreditne linije od 10 milijardi američkih dolara i Fonda za investicijsku saradnju 16+1 – smatra ambasadorica Chen Bo.

Treća bitna stvar koju je ambasadorica napomenula jeste u tome da se saradnja u okviru 16+1 produbljuje i pokriva širi spektar područja kao što su civilno vazduhoplovstvo, tehnologije i inovacije, zaštita okoliša, bankarstvo, zaštita kulturne baštine…

– Važno je napomenuti da je tokom Samita objavljena Deklaracija iz Rige, koja naglašava namjeru i spremnost zemalja za saradnju u infrastrukturi i opremi u priobalnim područjima Jadrana, Baltika i Crnog mora i uz unutrašnje riječne tokove kroz zajedničke luke i razvoj industrijskog parka – kaže ambasadorica NR Kine u BiH.

Ističe da je Bosna i Hercegovina aktivno uključena u saradnju 16+1 i imala je koristi od nje.

-Kineski premijer Li Keqiang i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić imali su bilateralni susret tokom ovog samita. Potvrđeno je da će energetska i saobraćajna infrastruktura biti prioritetno područje u saradnji dviju zemalja. Termoelektrana ‘Stanari’, koja je nedavno završena, postala je svijetli primjer ne samo u bilateralnoj saradnji Kine i BiH na polju energetike već i u saradnji 16+1 – kaže ambasadorica Bo.

Dodala je da su objavljene i Smjernice iz Rige za saradnju NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

– Uključene su dvije inicijative BiH za saradnju, organizacija sajma poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1 tokom Mostarskog sajma u aprilu 2017. godine, te Četvrta konferencija o turističkoj saradnji 16+1 na visokoj razini, u Sarajevu 2017. Ako BiH uspješno organizuje ova dva događaja, moglo bi doći do novog napretka u saradnji Kine i BiH. Prvo, vrlo je vjerovatno da bi BiH mogla povećati izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda i vina u Kinu, i služiti kao prozor drugim zemljama centralne i istočne Evrope za izvoz na kinesko tržište. Bez sumnje, utjecaj i popularnost Mostarskog sajma u Kini će također rasti. Kao drugo, BiH će moći privući više kineskih turista, a može postati i jedno od značajnijih odredišta kineskih turista u regiji. Do augusta ove godine, broj kineskih turista već je povećan za oko 40 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ali Konferencija 16+1 o turizmu zasigurno će pružiti priliku Bosni i Hercegovini za planiranje i promicanje zajedničkih turističkih ruta, zajedno sa svojim susjedima, čime će vjerovatno privući još više kineskih turista. Premijer Li i predsjedavajući Zvizdić također su razgovarali o mogućnostima saradnje u dubokoj obradi u poljoprivredi, što potencijalno može otvoriti nove mogućnosti za investicijsku saradnju u poljoprivrednom sektoru – istakla je u razgovoru za Fenu ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

Samit 16+1 je platforma za saradnju koju je pokrenula NR Kina s državama iz istočnog i središnjeg dijela Evrope, od Baltika do Jadrana da bi sa njima ostvarivala značajniju ekonomsku i kulturnu saradnju.