Strah od koronavirusa

Cijene nafte na svjetskom tržištu u padu nakon dvije sedmice rasta

nafta

Cijena barela na londonskom tržištu je prošle sedmice pala 1,6 posto, na 55,1 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 52,36 USD

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale, nakon dvije sedmice rasta, jer se trgovci plaše da se zbog daljeg širenja koronavirusa u svijetu potražnja za naftom neće oporaviti toliko brzo koliko su se nadali.

Cijena barela na londonskom tržištu je prošle sedmice pala 1,6 posto, na 55,1 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 52,36 USD, prenosi SEEbiz.

Početkom prošle sedmice cijene nafte su dostigle nove najviše nivoe u gotovo godinu dana, jer su se ulagači nadali jačanju potražnje, dok je, s druge strane, Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje u februaru i martu dodatnih milion barela dnevno kako bi zaustavila gomilanje zaliha.

Saudijski rezovi sastavni su dio dogovora vodećih proizvođača nafte u svijetu, Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, prema kojem bi većina njih u februaru trebalo da održi proizvodnju na dosadašnjim nivoima.

Podršku cijenama pružila je i najava novih podsticaja američkoj ekonomiji.

Izabrani predsjednik Joe Biden, koji na dužnost stupa 20. januara, predstavio je prijedlog novog paketa podsticajnih fiskalnih mjera.

Vrijednost paketa iznosi oko 1,9 biliona USD, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim preduzećima te bilion USD direktne pomoći domaćinstvima.

Međutim, u drugom dijelu sedmice cijene nafte su pale zbog daljeg širenja koronavirusa u svijetu, što je dovelo do novih restriktivnih mjera ili produženja postojećih u mnogim zemljama, među ostalim, Japanu, Njemačkoj i Francuskoj.

U Kini je u ‘lockdownu’ više od 28 miliona ljudi, a u petak je objavljeno da je u posljednja 24 sata zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze u posljednjih deset mjeseci.

Stoga se trgovci plaše sporog oporavka potražnje za gorivima.

Dalje kretanje cijena nafte zavisiće najviše od toga koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto.