Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"crno zlato"

Cijene nafte rastu drugu sedmicu zaredom

Cijene je podržala i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi cijepljenje građana protiv covida-19 trebalo iznova podržati potražnju za naftom koju su prigušila pandemijska ograničenja

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, i kreću se oko najviših nivoa u više od mjesec dana jer se oporavak proizvodnje od uragana u Meksičkom zaljevu odvija sporije nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,3 posto, na 75,34 dolara, nedaleko najvišeg nivoa od kraja jula, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,2 posto, na 71,87 dolara, blizu najvišeg nivoa od početka avgusta.

Rast cijena ponajviše je posljedica sporog oporavka proizvodnje u Meksičkom zaljevu nakon uragana Ida. Oko 28 posto američke proizvodnje nafte u tom zaljevu i dalje je van funkcije, dvije i po sedmice nakon udara uragana.

Cijene je podržala i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi cijepljenje građana protiv covida-19 trebalo iznova podržati potražnju za naftom koju su prigušila pandemijska ograničenja.