kanton sarajevo

Delić: Pomoći ćemo svim poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad

sarajevo policijski (1)

Zaključkom Vlade KS o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić poručio je da će Vlada KS i resorno ministarstvo u narednih 30 dana pomoći svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, kroz uplatu minimalne neto plate i doprinosa.

– Kada su ove šifre djelatnosti u pitanju, na području KS posluje oko 1.781 privredni subjekt, koji upošljava oko 6.174 radnika. Svima kojima će biti zabranjen rad od sutra u pet sati, nadoknadit ćemo minimalnu neto plaću i minimalne doprinose na nivou Federacije BiH za svaki dan rada koji im je zabranjen odlukom Vlade. To ćemo uraditi po hitnim procedurama i u što kraćem roku. Uplatu ovih sredstava izvršit ćemo u narednih 30 dana – rekao je Delić.

Delić je pozvao građane na maksimalno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, da čuvaju svoje i zdravlje svojih najmilijih, kako bi što prije suzbili pandemiju koronavirusa na području Kantona Sarajevo.

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije, u Kantonu Sarajevo večeras u 21 sat pa do pet sati ujutro, u narednih 15 dana, na snagu stupa zabrana kretanja. Također, na period od 15 dana, počevši od 20. marta ove godine u pet sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Zaključkom Vlade KS o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane (KD 56.10), te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30), saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.