Pouzdanost 2020

Digitalnoj transformaciji treba podrška politike i zakonski okvir

Povodom poslovne konferencije i dodjele priznanja i Zvijezda bonitetne pouzdanosti na konferenciji „Pouzdanost 2020 –Digitalna transformacija“,  koja je jučer po šesti put održana u hotelu Tarčin Forest Resort & Spa MGallery, danas je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH upriličena press konferencija na kojoj  su prezentovani  rezultati analiza bonitetno pouzdanih kompanija i date poruke uspješnih privrednika

 Bonitetna agencija LRC i Poslovne novine, uz pokroviteljstvo Ziraat Bank BH d.d. Sarajevo i podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i logističkog partera Express courier – UPS  i telekomunikacijskog partnera BH Telecom d.d. Sarajevo, realizuju već šestu godinu zaredom projekt “Pouzdanost 2020”.

Nakon višemjesečne kampanje i brojnih održanih B2B susreta bonitetno pouzdanih kompanija, godinu su okončali panel konferencijom „Pouzdanost 2020 – Digitalna transformacija“.

Prije početka panela uručene su Zvijezde bonitetne pouzdanosti direktorima kompanija: BH Telecom d.d. Sarajevo, Express Courier – UPS d.o.o. Sarajevo, M&I Systems d.o.o. iz Banja Luke, Halcom d.o.o. Sarajevo, Franck d.o.o. Sarajevo, Bambus Otoka d.o.o. Sarajevo. Direktoru Tvornice cementa Kakanj Zvijezdu boniteta uručena je brzom poštom logističkog partnera, a za dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo biće uručena naknadno.

Na konferenciji su uručeni i Certifikat bonitetne pouzdanosti kompanijama: eLogistic Solutions Ltd, Grafo komerc d.o.o. Banja Luka, NATIV – Engineering & Consulting d.o.o. Banja Luka; JP Onsa Sarajevo, Radio TV Tuzlanskog kantona; Aida Commerce d.o.o. i Kongresni servisni centar d.o.o. Sarajevo.

Povodom održane panel konferencije i dodjele certifikata i Zvijezda bonitetne pouzdanosti održana je press konferencija na kojoj su sumirane poruke panelista – uspješnih privrednika.

Biti solventan, likvidan i poželjan poslovni partner, posebno u vrijeme pandemije COVID-19, izazov je za sve privredne subjekte u BiH, istaknula je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta „Pouzdanost 2020“, te dodala da je čak 38% kompanija tri godine u kontinuitetu bonitetno pouzdano.

Da je LRC d.o.o. Sarajevo pionir u BiH u oblasti digitalizacije, istakla je Jadranka Kuljanin, direktorica ove bonitetne agencije.

„Još 2003. godine smo uspostavili prvi on-line sistem razmjene informacija i bili smo prvi ekonomski registar za cjelokupno tržište BiH. Digitalna transformacija nam omogućava da poslujemo brže, fleksibilnije i jednostavnije. Ona utiče na sve sektore privrede, mijenja naš život, rad i komunikaciju. Važnost digitalne transformacije se posebno istakla u vrijeme pandemije.

Uspostavili smo novi model poslovanja i omogućili lakši pristup svim potrebnim podacima kako bi kompanije sigurnije poslovale. Oni koji imaju informacije, analize i upravljaju većom količinom podataka pospješuju rast i razvoj tako što smanjuju svoje troškove i kroz naše analize podataka prave kvalitetnije planove.”

Ističući važnost uvođenja digitalnih tehnologija u cjelokupno bh. društvo, Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

„Digitalna transformacija danas više nije pitanja izbora – ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna. Prepoznajući važnost uvođenja digitalnih tehnologija u cjelokupno bh. društvo, Komora je u 2019. godini pripremila ediciju Digitalna transformacija Bosne i Hercegovine. Kroz 13 studija, u Ediciji razmatramo literaturu o odgovarajućim tehnološkim uticajima kako u EU tako i u svijetu, sa posebnim osvrtom na BiH, predlažemo koncepte, prepoznajemo potrebne korake i aktere, pojmove i procese za prevazilaženje digitalnog raskoraka. Nadamo se da će studije prepoznati kako privrednici, tako i organi vlasti, te da ćemo zajedničkim snagama povući sredstva iz određenih europskih fondova koji govore u prilog digitalizaciji, odnosno pojednostavljenju i ubrzavanju poslovanja u BiH, kazao je Egrlić.

Sa pojavom pandemije koronavirusa, važnost digitalizacije u svim sektorima, uključujući bankarstvo je postala sasvim jasna. Prema riječima Ugur Ozyigita, člana Uprave ZiraatBank d.d. Sarajevo, glavna svrha i cilj digitalizacije je da klijent bude u mogućnosti obavljati sve bankarske transakcije bez fizičke posjete podružnici Banke.

“ZiraatBank pomno prati sve inovacije i nove standarde kao što su PSD2, digital onboarding, elektronski potpis, te kroz svoje kratkoročne i dugoročne planove namjerava predstaviti najnovija tehnološka dostignuća na tržištu Bosne i Hercegovine”, najavio je Ozyigit.

Mirza Bavčić, direktor kompanije Express Courier istakao je jubilej 10 godina uspješnog poslovanja ove firme, koji su dočekali u doba pandemije COVID-19. „To je novi i drugačiji izazov za bh. kompanije i društvo. Kriza je užasna prilika za gubljenje, stoga, moramo prihvatiti promjene i mijenjati se u skladu s njima. I Express Courier se prilagođava novim teškim uvjetima u kojima ne zaboravljamo biti i društveno odgovorna kompanija.“

Iako je pandemija COVID-19, prema riječima Duška Stojakovića, direktora Nativ-Engineering & Consulting iz Banja Luke, znatno uticala na poslovanje njihove kompanije, uz pomoć cijelog tima uspjeli su da što bezbolnije prebrode krizu. Ova eminentna kompanija osnovana je prije dvije godine sa idejom da, kao član NATIV grupacije, upotpuni stručan tim koji se u tri evropske zemlje bavi projektovanjem i izgradnjom baznih stanica u oblasti telekomunikacija.

„Jedna smo od prvih kompanija, koja je zajedno sa našim stručnim timovima iz Njemačke i Poljske, učestvovala u planiranju i izgradnji 5G mreže u Aachenu u Njemačkoj. Upoznati smo  sa novim tehnologijama, što nas svrstava u sam vrh kompanija koje se bave projektovanjem baznih stanica. Zbog toga smatramo da naše vrijeme na bh. tržištu tek dolazi i da će naš rad i znanje biti prepoznate od vodećih telekomunikacionih kompanija u BiH“, rekao je Stojaković.

Iako nisu mogli biti prisutni na press konferenciji učesnici panela su poslali jasne poruke da Digitalizacija nije budućnost, već naša realnost. Imamo puno dobrih IT kompanija, koje mogu iznijeti sav proces oko digitalizacije. Ono što je u BiH sada potrebno jeste podrška politike i zakonodavnog okvira, kako bi se moglo dalje djelovati.

Kritizirajući odgovorne strukture vlasti dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH istakao je da je Bosna i Hercegovina trebala još davno imati strateške smjernice za digitalizaciju društva, te dodao: „Digitalizacija nije trošak nego investicija koju moramo imati da bi bili u korak s vremenom.“ Istakao je da je VTKBiH pokrenula proces digitalizacije komorskih usluga.

Kompanija BH Telecom je još prije pet godina započela s aktivnostima u pravcu digitalne transformacije, što je prema riječima generalnog direktora Sedina Kahrimana veoma kompleksan posao u smislu poslovne, organizacione i tehnološke pretvorbe.

„Opredijeljeni smo se da BH Telecom bude predvodnik digitalne transformacije zbog naših investicionih mogućnosti, našeg znanja, naših tehnoloških i resursnih sistema. Naravno, digitalna transformacija podrazumijeva izgradnju potpuno novih eko sistema i mnogo više učesnika. Pomenuo bih i izgradnju domaće partnerske platforme za širenje portfolia ICT usluga i u tom kontekstu potpisali smo ugovor o zajedničkom nastupu na tržištu sa najvećim svjetskim kompanijama poput Oracla, Microsofta itd., ali i sa 15 domaćih IT kompanija. Ta vrata su još uvijek otvorena za potpisivanje ugovora o zajedničkom nastupu na tržištu i kreiranju novih ICT usluga“, rekao je Kahriman, dodajući da će u 2021. investirati preko 300 miliona KM u nova rješenja u izgradnju optičke infrastrukture i stvaranje preduslova za primjenu procesa digitalizacije.