Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presica u sarajevu

Do kraja godine neće biti poskupljenja cijene gasa u Federaciji BiH

press – anadolija

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević je kazala da su neutemeljene tvrdnje da je prelaskom na Turski tok izazvano povećanje cijena gasa na svjetskom tržištu

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Nermin Džindić izjavio je kako do kraja ove godine neće biti rasta cijene plina, bez obzira što je njegova cijena na svjetskoj berzi porasla za više od 44 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Džindić je istakao da je Uredba o organizaciji gasne privrede veoma jasna još od 2007. godine i da se danas javnosti prvi put zajedno obraćaju svi akteri te organizacije i Energoinvest kao jedini snabdjevač gasom, BH Gas kao operator transportnog sistema i Sarajevogas kao akter trećeg nivoa snabdijevanja za Kanton Sarajevo koji je najveći potrošač tog energenta.

O snabdijevanju gasom u bh. entitetu Federacija BiH na konferenciji za novinare u Sarajevu su danas govorili i direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v.d. direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić i v.d. direktora KJKP “Sarajevogas“ Edis Baković.

“Bilo je puno turbulencija i problema i trebali smo se i prije ovako javno obratiti i pojasniti neke stvari, ali nismo to mogli zbog covida. Energoinvest će danas vrlo jasno pojasniti šta je funkcija snabdjevača, vrlo će jasno i BH Gas pojasniti funkciju operatora transportnog sistema, a Sarajevogas će objasniti šta je funkcija trećeg nivoa distribucije plina za kanton koji najviše troši prirodni gas. Zadovoljstvo mi je da vidim ova tri direktora sa mnom na jednom mjestu i vidi se ta pozitivna energija kojom možemo obezbijediti sigurno snabdijevanje pod najpovoljnijim uvjetima“, kazao je Džindić.

Direktorica Energoinvesta Hadžialjević je istakla da ta kompanija ima ulogu snabdjevača, odnosno da dobavi gas u BiH ili ga obezbijedi iz vlastite proizvodnje, što BiH trenutno nema mogućnost.

Ističući kako Energoinvest gas uvozi od Gasproma iz Rusije, jer nema drugu mogućnost s obzirom da je aktivan samo pravac iz Zvornika, Hadžialjević je kazala da ta kompanija kao vlasnih uvezenog gasa sklapa ugovore sa operatorima transportnog sistema i u konačnici zaključuje ugovore s krajnjim korisnicima.

“Ovo je način na kojem funkcionišu gasne privrede svih zemalja u regiji i Evropi. Napokon i u BiH će te aktivnosti biti jasno odvojene i pojašnjene. Sve što se dešavalo je bila posljedica miješanja nadležnosti“, kazala je Hadžialjević.

Energoinvest je ranije gas iz Rusije dovozio tokom preko Ukrajine, Mađarske i Srbije, a od ove godine je proradio i Turski tok čiji troškovi transporta su znatno povoljniji.

“Snabdijevanje Turskim tokom ima povoljnije uvjete za 25 posto u odnosu na ranije“, kazala je Hadžialjić.

Ona je kazala da su neutemeljene tvrdnje da je prelaskom na Turski tok izazvano povećanje cijena gasa na svjetskom tržištu. Dodala je da je rast cijena na svjetskoj berzi amortiziran jeftinijim transportom Turskim tokom preko Turske, Bugarke i Srbije te velikom maržom koju je koristila ranija uprava BH Gasa.

Vršilac dužnosti direktora BH Gasa Krmpotić je kazao da je uloga te kompanije precizno definisana kao uloga transportera koji gas na siguran način transportuje do krajnjih korisnika.

“Uloga snabdjevača više ne pripada nama, nego Energoinvestu i nadam se da ćemo u narednom periodu zajednički uspjeti da sve aktivnosti provodimo bez problema koji su postojali u proteklom periodu“, kazao je Krmpotić.

Direktora KJKP “Sarajevogas“ Baković je istakao da je prioritet i misija te kompanije da osigura pouzdano snabdijevanje gasom Kantona Sarajevo.

“Do kraja augusta smo prikopčali novih 450 korisnika, a sredstvima Ministarstva komunalne infrastrukture u procesu je priključenje još 20 korisnika gasa. S obzirom da je grejna sezona tek pred nama, nadamo se da ćemo do kraja godine imati hiljadu novih korisnika, što je u godini pandemije zadovoljavajuće“, kazao je Baković.

On je dodao da je cilj Sarajevogasa da se što više smanji broj ložišta na čvrsto gorivo kako bi se poboljšao kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo.