BPK

Počela vakcinacija radnika u kompanijama, prvi se vakcinisali radnici Preventa

vakcinacija_prevent_Gorazde – fena

Da je najbolja zaštita od koronavirusa upravo imunizacija svjesni su u kompaniji Prevent gdje naglašavaju, i na ovaj način nastoje obezbijediti sigurnije radno okruženje svojim uposlenicima

Vakcinacija radnika u kompanijama počela je danas i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Posredstvom kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo na ovaj način prvi su se vakcinisali radnici tri goraždanske firme grupacije Prevent u kojem će imunizacija biti nastavljena i naredne sedmice. U Zavodu očekuju da će ovaj primjer slijediti i ostali privredni subjekti i drugi radni kolektivi kako bi se ubrzao proces imunizacije koja je najefikasnija u borbi sa koronavirusom.

– Ranije se nisam vakcinisala jer me bilo strah i iskreno nisam ni vjerovala u to, a sad kad vidim koliko se narod vakciniše, odlučila sam i ja i još lakše je kako nam je firma ovo organizirala. Sada nemam neki strah od vakcine, očekujem da će biti nekih simptoma, ali strah od koronavirusa je jači – kazala je uposlenica firme Prevent Safety, Edisa Halilović.

Njen kolega iz firme Prevent Components Eldin Hadžić ističe da se nije dvoumio oko imunizacije

– Razmišljao sam malo u početku i sada kada je firma organizirala vakcinaciju ovdje, odmah sam odlučio jer vakcina je najbolja zaštita, a primio sam vakcinu Sinofarm – kazao je Hadžić.

Da je najbolja zaštita od koronavirusa upravo imunizacija svjesni su u kompaniji Prevent gdje naglašavaju, i na ovaj način nastoje obezbijediti sigurnije radno okruženje svojim uposlenicima.

– Tražili smo najbolji mogući način da zaštitimo svoje uposlenike i ovo je jedan od vidova zaštite od koronavirusa. Znatan dio radnika je već vakcinisan u ambulantama u BPK, ali i u drugim državama. Mislim da smo svjesni svi da se trebamo zaštititi i izbjeći moguće posljedice od Covida-19. U Preventu se poštuju i ostale epidemiološke mjere, dezinfekcija prostora, nošenje maske i sve ostale mjera koje se zahtjevaju – kazao je direktor Preventa Goražde Adis Karauzović.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo naglašava da već duže vrijeme ova ustanova komunicira sa privrednim subjektima u namjeri da intenzivira proces vakcinacije.

– Nudimo da naš vakcinalni tim dođe u radne kolektive i da se omogući vakcinacija uposlenim i Prevent je prvi krenuo s tim, što mi je jako drago jer prije svega vakcine trebaju svima da budu dostupne i da se olakša a time i ubrza proces vakcinacije. Danas vakcinišemo 70 uposlenih u Preventu, a na raspolaganju su vakcine Astra Zeneca i Sinofarm. Ovo je jedna jako pozitivna priča i ideja je da se i u drugim kompanijama na području našeg kantona provede vakcinacija na radnom mjestu – kazala je dr. Bičo.

Naglasila je da se u ovoj ustanovi već vakcinisao i određen broj radnika privrednih subjekata iz Industrijske zone “Pobjeda” uz napomenu da su spremni izaći u susret i svima ostalima i omogućiti vakcinaciju u radnim kolektivima.

– Evidentna je veća zainteresovanost građana za vakcinacijom, kako raste broj novozaraženih, mada smo imali jedan mirni period od dva mjeseca kada nije bilo evidentiranih i to je bilo idealno vrijeme za vakcinaciju, ali ni sada nije kasno. Poziv svim punoljetnim osobama da se vakcinišu dostupnim vakcinama. Trenutno su to Sinofarm i Astra Zeneca a dopremljene su i 162 doze Pfizera, koje su već distribuirane ambulantama u domovima zdravlja – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdarvstvo.

O potrebi intenzivnije vakcinacije svjedoči i svakodnevan rast broja novozaraženih i na području BPK Goražde. U protekla 24 sata registrovano je pet novih slučajeva infekcije u sve tri lokalne zajednice čime se broj zaraženih popeo na 22, dok se u izolaciji nalazi 58 osoba.