Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši ministar vanjskih poslova

Crnadak o Dodikovoj odluci: Po svaku cijenu se žele proizvesti skandali

176. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije održana zbog nedolaska 8 ministara
03.10.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 176. sjednica Vijeca ministara Bosne i Hercegovine nije odrzana zbog ne dolaska 6 ministara. Na sjednici su trebali biti razmatrani materijali Ministarstva sigurnosti koji se odnose na stanje u oblasti migracija u BiH. Igor Crnadak Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Bled je izuzetna prilika da se između panela sastanete ‘jedan na jedan’ sa mnogim najuticajnijim ljudima, koji direktno utiču na odnose u BiH i regionu i potpuno je nerazumno izbjeći takav događaj”, ocijenio je bivši ministar spoljnih poslova BiH

Bivši ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izjavio je da je odbijanje člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da učestvuje na Bledskom strateškom forumu “kalkulantska odluka kojom se po svaku cijenu žele proizvesti skandali”.

Crnadak je postavio pitanje – da li je normalno da Milorad Dodik ide u Sarajevo kako bi se vidio sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, uz obrazloženje da to radi da bi se “čuo glas Republike Srpske”, a potom da ne ode na Bled, gdje su ga, kako je istakao, mogli čuti svi važni međunarodni političari, prenosi agencija Beta.

“Bled je izuzetna prilika da se između panela sastanete ‘jedan na jedan’ sa mnogim najuticajnijim ljudima, koji direktno utiču na odnose u BiH i regionu i potpuno je nerazumno izbjeći takav događaj”, ocijenio je bivši ministar spoljnih poslova BiH.

Crnadak je dodao da u isto vrijeme Dodik učestvuje u radu Predsjedništva BiH, a srpski ministri u Vijeću ministara BiH se spremaju da donesu odluke o milionskim tenderima.

Narodna skupština RS je zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida donijela zaključke prema kojima predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija BiH, prije svega Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

“Zašto SNSD nije pozvao opoziciju da pokažemo jedinstvo i osudimo puštanje iz pritvora inspektora MUP-a (Mladena Milovanovića) koji je pomagao i bio utočište pripadniku škaljarskog narko-klana (Miloša Božovića)”, naveo je Crnadak.

Prema njegovim riječima, “očigledno je priča o jedinstvu samo šarena laža SNSD-a, kroz koju pokušavaju prolongirati svoj odlazak sa vlasti i glavni cilj im je nastaviti sa uzurpacijom institucija RS i izvlačenjem milionskih iznosa iz budžeta”.

Dodik je odbio da učestvuje na Bledskom forumu, jer tom skupu prisustvuje Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kome osporava legitimitet.